10.1 C
İstanbul
Cuma, Ocak 3, 2025

Akın Tekstil yalnızca konfeksiyon üretimini durdurduğunu açıkladı

Sektörün köklü firmalarından Akın Tekstil’in iflas ettiğine...

IFC’den Küçükçalık’a 50 milyon dolarlık yatırım

Dünya Bankası Grubu üyesi IFC, Türkiye ve...

Türk hazır giyim markaları 2030’dan sonra dünya sahnesindeki yerini artıracak

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Müşterek Başkanı...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

SASA 330 milyon dolarlık yeni elyaf yatırımına başladı

Elyaf ve KumaşSASA 330 milyon dolarlık yeni elyaf yatırımına başladı

- Haber Sponsoru -

Türkiye’nin önde gelen elyaf üreticilerinden Adana merkezli SASA Polyester, Saflaştırılmış Tereftalik Asit (PTA) ve elyaf yatırımlarına devam ediyor. 2019 yılında 1050 ton kapasiteli elyaf tesisini devreye alan firma, KAP’a yıllık 367 bin 500 ton kapasiteli yeni bir elyaf tesisi oluşturmak için çalışmalara başladığını açıkladı. Açıklamaya göre yeni yatırımın 330 milyon dolar tutarında olması planlanıyor. Tekstil sektörünün dışa bağımlılığını azaltacak olan bu yeni elyaf tesisin firmanın yıllık cirosuna 550 milyon dolar katkı sağlayacağı belirtiliyor. Yeni elyaf tesisinin ve Koch Industries firmalarından Invista ile anlaşılan 935 milyon dolarlık PTA tesisi aynı anda, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde devreye girecek.

SASA’nın mevcut 1,4 milyon ton üretimi, PTA tesisinin devreye girmesiyle 3 milyon tona, yeni elyaf yatırımıyla da elyaf üretimi 3,5 milyon tona çıkacak SASA Polyester A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mehmet Şeker bu kurulu güçle Türkiye’nin yanı sıra, bölgenin, Avrupa’nın, Kuzey Afrika ve Rusya’nın ihtiyacını karşılayacak bir tesis olacağını söyledi. Şu anda yaklaşık 4 bin 250 kişiyi istihdam ettiklerini belirten Şeker; “İki tesisin devreye girmesiyle birlikte çalışan sayısı 6 binin üstüne çıkacak. Şirketin cirosu da ham madde fiyatlarıyla bağlantılı olarak 3,5 milyar doların üstüne çıkacak.”

2015’ten beri SASA’da yatırımlar hız kesmedi

Bir sonraki hedeflerini polyester ham maddesini üretmek olarak belirten Mehmet Şeker, bunun için Yumurtalık ilçesinde arazi tahsisi beklediklerini açıkladı.  Şeker; “2030’lu yıllarda hayata geçireceğimiz 12 milyar dolarlık yatırımla Çin ile rekabet edecek bir şirket haline geleceğiz” dedi. Şeker yaptığı açıklamada, 2015 yılında Sabancı Holding’den devraldıkları SASA’da yatırımların hız kesmeden sürdüğünü vurguladı. 2019 yılında devreye alının yeni elyaf tesisinde günlük 1050 ton üretim kapasitesine sahip olduklarını ifade eden Şeker, bu tesisin hem Türkiye’nin ihtiyacını karşıladığını hem de ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.

SASA 330 milyon dolarlık yeni elyaf yatırımına başladı
SASA 330 milyon dolarlık yeni elyaf yatırımına başladı

Önceliklerinin iç pazarın ihtiyaçlarının karşılanması ve ithalata bağımlılığın azaltılması olduğunu kaydeden Şeker, Dünya Gazetesine yaptığı açıklamada artan ithalat maliyetlerine dikkati çekti; “Şu anda Çin’den hammaddeyi maliyetin altında bile alsanız, lojistik ile birlikte Türkiye’deki fiyatların çok üzerine çıkıyor. Bugün Türkiye’de tekstil fabrikaları SASA olduğu için çalışıyor. Şu anda herkes elyafı bizden alıyor, kumaş yapıyor, iplik yapıyor, hijyen grubunda kullanıyor.” 2019 Eylül ayında devreye aldıkları POY tesisi hakkında da konuşan Şeker; “İyi ki POY tesisini kurmuşuz. Türkiye’nin yurtdışına gönderdiği ve parasını ödediği iplikleri biz kendimiz yapıyoruz. Cipsi yurtdışından getiriyorduk. Biz neden bunu yurtdışından alalım? Elyaf ve cips açığını kapattık. SASA olmasaydı tekstil işkolu durmuş olacaktı. Bu anlamda Türkiye’de öncülük yapıyoruz” dedi.

Mehmet Şeker 2023 yılında devreye alınacak olan polyester, saflaştırılmış tereftalik asit (PTA) yatırımıyla Türkiye’nin ham madde ihtiyacının karşılanacağını sözlerine ekledi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler