9.6 C
İstanbul
Perşembe, Kasım 28, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Haksa İplik, yeni nesil Autocoro ile sürdürülebilirliği gerçeğe dönüştürüyor

EğirmeHaksa İplik, yeni nesil Autocoro ile sürdürülebilirliği gerçeğe dönüştürüyor

- Eğirme Haber Sponsoru -

Özel bir malzeme olarak geri dönüşümlü ipliklerin üretilmesi özel çözümler ister. Sürdürülebilir tekstil konsepti için teknolojiler geliştiren Saurer, yenilikçi Autocoro open-end iplik eğirme makinesi ile geri dönüştürülmüş elyafın verimli bir şekilde tekrar üretim döngüsüne girmesini sağlıyor. Autocoro, hem geri dönüştürülmüş ham maddeyi yüksek randımanla işleme kapasitesi hem de enerji verimliliği ile sürdürülebilirliği vizyon olarak belirleyen firmalar arasında popüler olmaya devam ediyor. Autocoro’a yatırım yapan firmalardan biri de Uşak merkezli Haksa İplik oldu. Geri dönüştürülmüş elyaftan çevre dostu iplikler ve kumaşlar üreten firma, makine hatlarına kattığı Autocoro makineleri ile esnekliğini ve ürünlerinin kalitesini arttırırken, enerjiden tasarruf elde etti.

1986 yılında Uşak’ta kurulan Haksa İplik, günümüzde 30 yılı aşkın deneyimle Türk tekstil sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alıyor. Entegre üretim yapısında iplik ve örme kumaş tesislerine sahip olan firma, üretiminin %90’ını 30’dan fazla ülkeye ihraç ediyor, kalan %10’u ise yerel pazara sunuyor. Firmanın ihracat yaptığı önemli pazarlar arasında Avrupa, Latin Amerika ve Kuzey Afrika bulunuyor.  Sürdürülebilir üretim ilkesiyle çalışmalarını yürüten Haksa İplik, %100 geri dönüştürülmüş elyaftan Ne 10-30 numara aralığında, yılda 8000 ton doğa dostu iplikler üretiyor.

“Sürdürülebilirlik işimizin özüdür” diyen Haksa İplik Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Sağıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sürdürülebilirlik çerçevesinde kaynakların kullanımı ve çevreye bırakılan atık konusunda önemli sonuçlar elde ettik. Üretim sürecimizde geri dönüştürülmüş ham maddeler kullandığımız için 42 milyar litre suyun doğada kalmasına katkıda bulunduk. Tekstil atıklarından geri dönüştürülen 30 bin tondan fazla pamuk elyafı, üretim sürecimizde yeniden kullanılarak çevre dostu ipliklere dönüştü. 3200 ton kimyasal maddenin boyama işleminde kullanılmaması sayesinde, zehirli atıkların oluşmasını önledik.”

Standartlara uygun ham maddeler kullanılıyor

Serdar Sağıroğlu firma olarak güçlerinin hızlı tedarik, eğitimli işgücü ve kumaş tasarımından geldiğini belirterek, stratejilerini ‘inovasyon, güncel geri dönüşüm teknolojileri ve sürdürülebilirlik” olarak özetledi. Kalitesini kanıtlamış saygın firmalardan yüksek kaliteli ham maddeler kullandıklarının bilgisini veren Sağıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Tüketim öncesi pamuklu tekstil atıklarını, viskon, naylon, ve kıyı şeridinden toplanan 50 binden fazla atık plastik şişenin geri dönüştürülmesiyle elde edilen Repreve sertifikalı polyesteri harmanlayarak, geri dönüştürülmüş iplik üretiminde uzmanız. Repreve’nin yanı sıra polyesterimizi Reliance ve SASA’dan da temin ediyoruz.”

Uygun kaynaklardan ve geri dönüşüm standartlarına göre ham madde aldıklarını gösteren GRS sertifikasına sahip olduklarını söyleyen Sağıroğlu, ayrıca Oeko-Tex Standart 100 sertifikalarının ve sosyal uygunluklarının bulunduğunu da paylaştı.

Yeni Autocoro ile yüksek hız, verimlilik, kalite ve performans 

Teknoloji ve inovasyon odaklı bir yaklaşımla modern üretim tesisleri oluşturduklarını belirten Serdar Sağıroğlu, bu sayede tekstil atıklarını yeniden üretim döngüsüne kattıklarını dile getirdi.  Haksa İplik’in %100 geri dönüştürülmüş elyaftan iplik üretiminde uzmanlaştığını kaydeden Sağıroğlu, Autocoro ile beklentilerini fazlasıyla karşılayan bir eğirme çözümüne ulaştıklarının altını çizdi.

Saurer ile 2008 yılından bu yana çalıştıklarını hatırlatan Sağıroğlu, Autocoro’a yatırım yapma nedenlerini şöyle açıkladı; “Saurer’in bu yeni nesil eğirme makinesi bizlere ileri derecede esnek çalışma imkanı sağlıyor. Aynı zamanda üretim hızımız arttı ve yüksek verimlilik sağladık. Stabil ve güvenilir performans üretim süreçlerimize çok olumlu yansıdı. Farklı lot ve numara ipliklerdeki çalışmalarda harika sonuçlar elde ettik. Sürdürülebilirlik açısından enerji kullanımı büyük öneme sahiptir. Autocoro ile üretimdeki birim enerji maliyetimizi düşürmeyi başardık. Tüm bu nedenlerden dolayı Autocoro yatırımlarına devam etmeyi düşünüyoruz.”

Autocoro’nun kullanıcı dostu bir sistem olduğuna değinen Sağıroğlu, robotların sadece bobin değişimi (doffing işlemi) yapmasının, çoklu bağlama sisteminin ve standart bobin üretiminin operatörlerin işini kolaylaştırdığını aktardı.

Haksa İplik, yeni nesil Autocoro ile sürdürülebilirliği gerçeğe dönüştürüyor
Haksa İplik, yeni nesil Autocoro ile sürdürülebilirliği gerçeğe dönüştürüyor

Endüstri 4.0’a çabalayan iplik tesisleri için ideal teknoloji

Autocoro, geri dönüştürülmüş elyaftan üretilen iplik ve nihai tekstil ürünlerinde mükemmel kalitenin yakalanmasını garanti ediyor. Saurer’in ünlü E3 (Enerji, Ekonomi, Ergonomi) felsefesinin tüm olanaklarını hayata getiren Autocoro, iplik üreticilerine otomasyon ve dijitalleşmenin tüm olanaklarını sunarak, onları rekabette bir adım öteye taşıyor. Bu sayede iplikçiler Autocoro ile Endüstri 4.0’ın dijital olanaklarından yararlanabiliyor.

Yeni Autocoro, özellikle uzun makinelerde daha fazla iplik bağlama kapasitesi taleplerine yanıt veriyor. Yeni sistem 36 iplik eğirme ünitesine kadar eş zamanlı bağlama işlemi gerçekleştirebiliyor. SynchroPiecing 36 sayesinde fazla iplik bağlama kapasitesi %50 daha artarken, iplik kopuşları randımanı çok daha az etkiler hale geliyor. Sistemin 10 dakikadan daha az zamanda tam randımana ulaşmasını sağlayan ise TurboStart özelliği. 8 adet DCU’ya (bobin değiştirme ve temizleme ünitesi) kadar artırılmış kapasitesi sayesinde %5’e kadar daha fazla verim elde edilebiliyor. Yeni esnek eğirme kutusu, açıcı bölgesindeki değişebilen klips yardımıyla kullanılan ham maddeye göre daha kısa elyafın da işlenmesine olanak tanıyor.

Özellikle geri dönüşümlü elyafın eğrilmesine yardımcı olan VTC (Vacuum Trash Cleaner) ile toz ve elyaf döküntüleri telef bandı üzerinde daha yarı yoldayken uzaklaştırılıp; eğirme kutusu toz birikiminden korunuyor. Eğirme ünitesi üzerindeki renkli LED şeritler, personelin uzun kontrol turlarını zorunlu olmaktan çıkarıyor. Boşalmak üzere olan kovalar ve verimliliği düşen iplik eğirme ünitelerini işaret eden sistem sayesinde randımanda %3’lük artış elde edilebiliyor. Makinenin kendi temizleyicisi Corolab XQ/XF ile materyal farketmeksizin standart iplik kalitesini sağlamak mümkün.

Autocoro, yenilikçi MultiLot teknolojisi ile maksimum esneklik için 5 farklı lotu aynı anda üretebiliyor. Pilot Spin özelliği ise üretimi durdurmadan denemeler yaparak müşterilerinize hızlı cevap verebilmeyi mümkün kılıyor. Ayrıca Senses fabrika yönetim sistemi ile; tüm eğirme verileri gerçek zamanlı, güvenilir ve her üretim aşamasından toplanıp; tek bir programda analiz edilebiliyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler