Tekstil teknolojilerinin küresel gücü Oerlikon Group Covid-19 pandemisi sınavından başarıyla geçen firmaların başında geliyor. Bu dönemde yatırımlarını ertelemeyen firma, aynı zamanda çalışanlarının ve müşterilerinin sağlığını koruyarak çalışmalarına devam etti. Oerlikon Group Yapay Elyaflar Segmenti CEO’su Georg Stausberg ve Pazarlama, Kurumsal İletişim ve Halkla İlişkiler Başkanı André Wissenberg ile pandeminin işe etkisi, bu dönemde yapılan çalışmalar ve yeni döneme dair beklentileri konuştuk.
Georg Stausberg Oerlikon’un coronavirüs durumunu aktif olarak takip etmeye çok erken bir aşamada başladığı belirterek sözlerine başladı. Hızlıca kriz ekiplerini Oerlikon Group ve Segment’ler düzeyinde devreye aldıklarını aktaran Stausberg, şeffaf, kararlı, hızlı ve pragmatik bir eylemle pandeminin yayılmasına karşı mücadele ettiklerini belirtti. Stausberg; “Maske takmak, sosyal mesafe, vardiya çizelgelerini ayarlamak ve çalışanların mobil ofise geçişi gibi alınan önlemlerin ciddiyetle uygulanması sonucunda, virüsün Oerlikon Manmade Fibers faaliyet alanlarında kendini gösterme şansını şimdiye kadar sıfırlandı. Tedbirler önce Çin’de, ardından mart ayında Almanya, ABD ve Hindistan’daki tesislerde uygulandı. Her zaman birinci önceliğimiz dünya çapında çalışanlarımızın sağlığını korumak olmuştur” dedi.
Oerlikon Group tekstilde olumlu beklentilere sahip: Çinli yapay elyaf üreticileri yatırımlara devam ediyor
Georg Stausberg yapay elyaf sistemleri ve ekipmanları için uzun yıllardan beri Çin, Hindistan ve Türkiye’nin en önemli pazarlar olduğunu belirtiyor. Bu pazarlar içinde aslan payının Çin’e ait olduğunu ifade eden Stausberg, pandemi sonrasında Çin’deki büyük elyaf üretim tesislerinin sistematik olarak yeniden faaliyete geçtiğini açıkladı. Stausberg firmaların kapasite kullanım oranlarını sürekli arttırdıklarını ve yeni projeleri konuşma aşamasına geldiklerini belirtti.
Stausberg bunun nedeni olarak, Çin’deki büyük yapay elyaf üreticilerinin portföylerini genişletmek için pandemi öncesinde yatırım kararı verdiklerini dile getirdi. Stausberg şunları söyledi; “Benzer süreçleri ve kararları, Çin’le aynı ölçekte olmasa da, Hindistan ve Türkiye’deki büyük yapay elyaf üreticilerinde de tespit ettik. Çin halihazırda ‘Petrolden İpliğe’ iş modelini takip edip uygularken, diğer piyasa oyuncuları halen ‘Eriyikten İpliğe’ konseptine odaklanıyor. Hindistan ve Türkiye’deki işletmeler geçici olarak coronavirüs durumundan ciddi bir şekilde etkilenmiş olmakla birlikte, kararlaştırdıkları ana planlarda sistematik olarak ilerleyeceklerini görüyoruz. Tüm bunlar son zamanlarda, Oerlikon Barmag, Oerlikon Neumag ve Oerlikon Nonwoven ürün markaları ile toplam çözüm sağlayıcısı ve dünya pazar lideri Oerlikon Manmade Fibers tarafından sağlanan sistemler gibi eğirme ve tekstüre sistemlerine olan talebin artmasına neden oldu.”
Petrokimya sistemlerine yapılan yatırımların uzun vadeli stratejik etkenlere dayandığını dile getiren Stausberg, bu nedenle pandemi veya kısa ve orta vadeli ekonomik düşüşlerden etkilenmediğini savundu. Bu nedenle Oerlikon Manmade Fibers’ın geleceğe olumlu bakmaya devam ettiğini vurgulayan Stausberg, 2023 yılına kadar olan siparişlerle iyi bir tampon yarattıklarını açıkladı. Stausberg, genel anlamda Çin, Hindistan ve Türkiye pazarının ‘normal seviyelere’ döndüğünün altını çizdi.
Pandemi sırasında Almanya’da rekor üretim yapıldı
Georg Stausberg pandemi nedeniyle Çin’deki üretimi ocak sonunda kapattıklarını ve mart ayında kademeli olarak tekrar başlattıklarını söyledi. Mart ayı sonunda tam kapasiteye geçildiğini ifade eden Stausberg, Avrupa’daki gelişmeyi ise şöyle anlattı; “Avrupa’daki kapanmalara karşın, Almanya’da tam hızda çalıştık. Mart ayında Almanya Remscheid’de rekor bobin sarıcı üretimi gerçekleştirdik. Pandemi koşullarında tedarik zincirini güvence altına almayı başardık. 2020 yılı için planlanan teslimat programlarını yerine getirebileceğimizden eminiz. Segmentimiz için orta vadeli görünüm, mevcut değerlendirmeye göre değişmeden kaldı ve teslimatlar 2023’e ulaşacak şekilde proje stoku genişletildi.”
Oerlikon Nonwoven iş biriminin dünya çapında güçlü bir büyüme kaydettiğini dile getiren Stausberg, Çin, Türkiye ve Hindistan’da büyük stratejik projelerin sürdüğünü, diğer pazarlarda ise başka ürün gruplarında gelişmeler gözlemlediklerini aktardı. ABD’de BCF halı ipliği işinin pandeminin başlarında önemli bir miktar düşüş yaşandığını ifade eden Stausberg, bu durumun daha sonra iyileşme yoluna girdiğini belirtti. Stausberg ayrıca Orta Doğu ve Güneydoğu Asya pazarlarında ilk toparlanma belirtilerinin görüldüğünü ifade etti.
Müşterilerle bağlantı daha yoğun sürdürüldü
Pandemi nedeniyle fuar ve benzeri etkinliklerin Mart ayının ortasından itibaren durduğunu hatırlatan André Wissenberg, coronavirüsün uzun süre faaliyetleri etkileyeceğini dile getirdi. Hem fuar organizatörleri hem de katılımcılar için planlamanın her şey olduğunu söyleyen Wissenberg sözlerini şöyle sürdürdü; “Bizim için odak noktası her zamankinden daha yoğun bir şekilde müşterilerimiz ve partnerlerimizle bağlantımızı sürdürmektir. Bu ise, yeni ürün ve hizmetler hakkında bilgi verilmesi, halihazırda yürütülen işler hakkında ticari açıklamalar yapmak, kurulacak ve devreye alınacak makine ve sistemlerin uygulanması ve desteklenmesi ve aynı zamanda mükemmel müşteri ilişkilerinin sürdürülmesi ile ilgilidir.”
Bu dönemde dijital iletişim araçlarını kullandıklarını ifade eden Wissenberg, hibrit müşteri destek çözümlerinin şu an en iyi alternatif olarak uygulandığını belirtti. Wissenberg devam edecek olan teknoloji web seminerlerinin yılın ikinci yarısında da kendilerine yardımcı olacağını kaydetti. “Şu anda sanal ticaret fuarları şeklinde yeni ortaya çıkan dijital iletişim platformları; tüm piyasa oyuncuları için paha biçilmez bir katkı olabilir” diyen Wissenberg; Oerlikon’un önümüzdeki dönemde dijital etkinliklerde daha fazla yer alacağı bilgisini verdi. Wissenberg; “WTIN, 15-30 Ekim 2020 tarihleri arasında ‘Yenilikçi Tekstil ve Konfeksiyon Sanal Ticaret Fuarı’ ile; tekstil makinesi endüstrisinde bu yeni dijital adımı atan ilk organizatörlerden biri olacak. Ve Oerlikon Manmade Fibers olarak bizler bunun bir parçası olmaktan; ve müşterilerimizi yeni sanal dünyaya davet etmekten heyecan duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Coronavirüs pandemisinin dijital dönüşümü aşırı derecede hızlandırdığına dikkati çeken Wissenberg, Oerlikon Manmade Fibers’in yıllar önceden dijital adımlar atmaya başladığını söyledi. Wissenberg mevcut dijital altyapı sayesinde hem kurum içi hem de müşteriler ve pazarla bağlantının kopmadan devam ettiğini belirtti. Wissenberg sözlerini şöyle bitirdi; “Ekonomik durumun tüm ilgililer için hızlı bir şekilde iyileşeceğini ve tekstil endüstrisi için olumlu bir geleceği birlikte bekleyebileceğimizi umuyoruz.”