Birbirinden farklı özellikleri ile birçok doğal ve yapay elyaf çeşidi tekstil ürünlerine hayat veriyor. Konfor, dayanıklılık, daha sağlıklı oluş, ter emiş, su iticilik, parlaklık vb. birçok farklı özellik, bu elyafları tercih edilebilir hale getiriyor. Peki ya ateşe dayanıklılık? The Woolmark Company tarafından finanse edilen ve AgResearch tarafından gerçekleştirilen yeni bilimsel tekstil laboratuvarı çalışması ateşe karşı en yüksek direnci yünlü kumaşların sağladığını gösteriyor. Araştırma ile yün açısından zengin kumaşların en yüksek cilt koruması sağladığı sonucuna varıldı. Bununla birlikte, %100 sentetik kumaşların cildi eritme ve cilde zarar verme eğilimi nedeniyle en kötü performansı gösterdiği belirtiliyor.
The Woolmark Company’nin Program Yönetici Angus Ireland pazarda yünlü giysilere olan talebin arttığına dikkati çekti. Ireland; “Bu talep artışında yumuşaklık hissi, nem yönetimi ve nefes alabilirliğin yanı sıra yünün ateşe karşı dayanıklılığı da önemli bir rol oynuyor. Bu araştırma ile süper ince Merino yünün faydası bir kez daha ortaya çıkıyor” dedi. Ireland, pamuk ve sentetik elyafların aksine, yünün uzun süre ateşe maruz kalsa bile yanmaya karşı doğal bir dirence sahip olduğunun altını çizerek; “Bunun nedeni yüksek tutuşma sıcaklığına, yüksek sınırlayıcı oksijen indeksine ve kendi kendine sönme eğilimine sahip olmasıdır” şeklinde konuştu.
Askeri ve ilk müdahale personeli için bir güvenlik unsuru
AgResearch tarafından yürütülen bilimsel çalışmada askeri ve ilk müdahale personelinin giysilerinin sağladığı cilt koruma derecesi test edildi. %100 sentetik kumaşların (polipropilen ve polyester kumaşlar) en kötü performansı verdiği görülürken, yün ve ateşe dayanıklılık işlemi görmüş viskon karışımlarının en iyi performansı verdiği sonucuna varıldı.
Yün, askeri ve güvenlik amaçlı giysilerde koruyucu özelliğiyle tercih ediliyor. Zorlu kullanım koşullarında yün, kullanıcılarının korunma ve rahatlık isteğine en uygun yanıtını veriyor. Askerlerin yanı sıra, itfaiyeciler ve polisler ile ilk müdahale ekipleri de yünün nefes alabilir ve yüksek tutuşmama derecesini deneyimliyor. Patlayıcı cihazlardan kaynaklı yaralanmalarda sentetik bazlı giysilerin eriyerek cilt yaralanmaları meydana getirdiği tespit ediliyor. Bilimsel çalışma yünün alev direnci ile askeri ve ilk müdahale personelini koruduğunu kanıtlıyor.
Sonuçları değerlendiren Angus Ireland, yünün ateşe karşı yüksek korunma sağlamasının yanı sıra konfor için de önemli olduğunun altını çizdi. Ireland; “Bu yeni test yöntemi, sentetik kumaşların tedarikçi açısından en uygun maliyetli olmasına rağmen, kullanıcıya çok az koruma sağlayacağını göstermiştir” dedi.