Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu ITMF, yayınladığı 4. Corona-pandemisi araştırması ile pazarlardaki gelişmelere ve beklentilere daha yakından bakmamızı sağlıyor. 20 Mayıs – 8 Haziran tarihleri arasında ITMF üyeleri ve bağlı şirketler ve dernekler arasında gerçekleştirilen corona-pandemisinin küresel tekstil değer zinciri üzerindeki etkileri hakkındaki araştırmaya 600 şirket katıldı.
Araştırmaya göre corona pandemisi nedeniyle küresel ölçekte, mevcut siparişler ortalama %40’tan fazla düşmeye devam ediyor. Güney Amerika pazarında %50’den fazla küçülme ile en fazla daralma bekleniyor. Bununla birlikte Güney Doğu Asya bölgesindeki da sipariş daralma beklentisi %30 ile tüm bölgeler içinde en düşük seviyeyi gösteriyor. Türkiye’nin dahil olduğu Avrupa bölgesindeki sipariş düşüşü beklentisi ise %35 olarak kaydedildi.
Ciro beklentileri ise bir önceki korona araştırmasından bu yana değişiklik göstermedi. Ortalama olarak şirket cirolarının %32 düşmesi bekleniyor. Bu bağlamda Güney Doğu Asya’da %22’lik gerileme, Doğu Asya’da ise %36’lık düşüş tahmin ediliyor. Afrika ve Güney Amerika bölgelerindeki ciro kayıplarının ise %40’dan fazla olması öngörülüyor.
ITMF araştırmasında tekstil değer zincirindeki farklı segmentlere bakıldığında, iplik üreticilerinden giysi üreticilerine kadar tüm segmentler siparişlerde önemli düşüşler kaydettiği görülüyor. Bu tabloda entegre üreticileri %26’lık bir kayıpla görece daha iyi bir durumda iken, diğer segmentlerdeki ciro kayıplarının %31 ile %34 arasında olması bekleniyor; Elyaf üreticileri %-33, Dokuma-Örme üreticileri %-33, Giysi üreticileri %-31 ve diğerleri %-34.
Kriz öncesi seviyelere ne zaman dönülür?
Anket çalışmasında katılımcılara kriz öncesi seviyelere tekrar ne zaman dönüleceği de soruldu. Katılımcıların %23’ü 2021 yılının ilk çeyreğinde bunu bekliyor. Bununla birlikte katılımcıların %21’i 2021 yılının ikinci çeyreğinde bu seviyeye ulaşılacağını tahmin ediliyor. Katılımcıların %14’ü ise 2021 yılının 3. Çeyreğinde kriz öncesi seviyelerin yakalanacağını öngörüyor. Bu tahminlerin yanı sıra, katılımcıların %20’si 2020 yılının dördüncü çeyreğinde daha hızlı bir toparlanma beklentisine sahip.
ITMF’nin yaptığı ilk anket çalışmasında pandeminin etkisinin daha düşük olacağı öngörüleri rakamlara yansımıştı. Ancak 2. ve 3. Araştırmalarda pandeminin etkilerine ilişkin rakamlar daha yüksek ve birbirine yakın düzeylerde seyretti. Bu durum pandemi konusunda üreticilerin ilerleyen zamanla daha çok bilgiye ulaştığı, tedarik sürecindeki etkileri açıkça gördüğü ve buna göre bir pazar beklentisinin geliştiğini gösteriyor.