Coronavirüs salgını sonrasında hem ihracat pazarlarında hem de üretim süreçlerinde zorluklarla karşılaşan Türk tekstilciler alternatif yollar ve senaryolar üzerinde çalışıyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile bir video konferans gerçekleştiren tekstil, hazırgiyim, halı ve deri sektörlerinin ihracat birlik başkanları salgının sektörlere etkilerini anlatıp, taleplerini ilettiler.
Pekcan, pandeminin tekstil, hazırgiyim ve deri sektörleri üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla neler yapılabileceğini değerlendirdiklerini aktardı. Bakan Pekcan, sözlerini şöyle sürdürdü; “İnşallah bu pandemi geçecek ve pandemiden sonraki sürece çok iyi hazırlanmalıyız. Bu süreçte daha önce yapmak isteyip de yapamadığımız alt yapımızı hazırlayabiliriz, lojistik merkezleriyle ilgili çalışmalarımızı tamamlamamız lazım. Türk Ticaret Merkezleri ile ilgili bunun dışında sektörel anlamda desteklerle ilgili yapmamız gereken çalışmalar var. Bunun yanı sıra İhracat Genel Müdürlüğümüzün sanal fuarlarla ilgili bir çalışması var. Sanal fuarlar, B2B toplantılar ve sanal ticaret heyetleriyle ihracatçılarımız yeni fırsatlar yeni imkanlar sağlayabiliriz.”
Fabrikalara sanal ziyaretlerin sağlanmasının yanı sıra Türkiye Tanıtım Grubu’nun da aktifleştirilebileceğini belirten Pekcan, bu dönemde ihracatçıların finansmana erişiminin çok önemli olduğunu söyledi. Pekcan, Türk Eximbank’ın ihracatçılara mümkün olan en az maliyetle en fazla desteği sağlamasını temin edeceklerini dile getirdi.
Mart ayında ihracat %17,8 geriledi
Salgın nedeniyle gerek dünyanın gerekse Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğinin altını çizen Pekcan, bu süreçte sektörlerle sanal ortamdan bir araya gelmeye devam edeceklerini söyledi. “Aramıza sosyal mesafe girdi ama bence iletişimimiz her zamankinden güçlü” diyen Pekcan, ihracatçı sektörlerle gerek TİM Başkanı, gerek Bakan Yardımcıları, gerekse İhracat Genel Müdürlüğü üzerinden sürekli irtibat halinde olduklarını dile getirdi. Pekcan sözlerini şöyle sürdürdü;
“Bugünleri nasıl aşarız, neleri yapabiliriz bunların değerlendirmelerini yapıyoruz. İhracatta 2019 yılını 52,2 artık ile kapattık ve dünyada ihracat artışında 7. sıraya yükseldik. 2020 yılına da güzel başlamıştık. Ocak-Şubat ayında %4’ün üzerinde artışımız var, ancak tüm dünyayı etkileyen pandemi nedeniyle Mart ayında ihracatımız %17,8 geriledi. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen böyle bir dönemde 13,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmek de büyük başarı. Bunu gerçekleştiren ihracatçılarımıza teşekkür ediyoruz.”
Ruhsar Pekcan temassız ticaret ile ihracatın sürdüğüne dikkati çekerek, gümrük personelinin fedakarca 7/24 riskli ortamda çalıştığını belirtti.