14.6 C
İstanbul
Cuma, Kasım 22, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Tekstil profesyonelleri coronavirüs’ün etkilerini tartıştı

GüncelTekstil profesyonelleri coronavirüs’ün etkilerini tartıştı

- Haber Sponsoru -

Coronavirüs salgını insanları ve ekonomileri derinden etkilemeyi sürdürüyor. Bir yandan vaka ve ölüm sayıları artarken, diğer yandan alınan kararlar nedeniyle ekonomilerde daraltıcı etkileri görülüyor. Bu bağlamda, salgının Türk ekonomisine, özelde ise Türk tekstil ve hazırgiyim sektörüne etkileri gündeme geliyor. Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) ‘Korona virüsünün ulusal ve uluslararası pazarda tekstil ve hazırgiyim sektörüne yansımaları’ başlıklı bir panel düzenledi.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş’ın moderatörlüğünde organize edilen panelin konuşmacıları arasında şu isimler yer aldı; Hugo Boss Genel Müdür Yardımcısı Nurgül Şahin, LC Waikiki Tedarik Müdürü Şenol Dallı, Lc Waikiki Deniz Aşırı Tedarik Müdürü Yaşar Bozkurt, Söktaş Genel Müdür Yardımcısı Seyhan Aktemur ile, Narkonteks Tekstil Firma Sahibi, EHKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Toygar Narbay.

EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul yaptığı açılış konuşmasında hem sektör temsilcilerini coronavirüs salgını konusunda bilgilendirmek hem de salgının sektör üzerindeki etkilerini ele almak için bu etkinliği düzenlediklerini dile getirdi. Ertuğrul; “İnsan yoğun bir sektör olan tekstil ve hazırgyim bu salgından her anlamda etkileniyor. Tekstil ve hazırgiyim bu anlamda ivedilikle önlemler almalıdır” dedi.

Hugo Boss’un Çin’deki mağazalarının yarısı salgın nedeniyle kapandı

Hugo Boss Genel Müdür Yardımcısı Nurgül Şahin küresel bir marka olarak, bu salgından diğer markalar gibi etkilendiklerini ve buna göre önlemler aldıklarını açıkladı. Emek yoğun bir sektörde olduklarının altını çizen Şahin, salgın nedeniyle insan sağlığının risk altında olduğunu kaydetti. Tedarik zinciri üzerinde bu salgının büyük bir etkisi olduğunu belirten Şahin şunları söyledi; “Bu nedenle etkin bir yönetim çok büyük önem taşıyor. Bu salgının etkisine bir örnek vermek isterim. Hugo Boss’un Çin’deki 150 mağazasının yarısı geçen ay (Şubat) kapalıydı. Doğru operasyonları etkin bir şekilde yönetmeniz gerekli, yoksa çok zor duruma düşen firmalar olacaktır.”

“Raflarımız dolu ama mağazalarımız boş”

Türkiye’nin en büyük hazırgiyim perakendecilerinden Lc Waikiki’nin Deniz Aşırı Tedarik Müdürü Yaşar Bozkurt ise yaptığı konuşmada Çin’den sipariş iptali yaşamadıklarını açıkladı. Bazı firmaların Çin’den alımlarını başka ülkelere kaydırma çabası içinde olduğuna değinen Bozkurt, Bangladeş’te sınırlı olan kumaş fabrikalarının kapasitelerini büyük markaların doldurmuş durumda olduğunu söyledi. 2020 sonuna kadar LC Waikiki’nin 1200 mağazaya çıkacağını ifade eden Bozkurt; “Bu salgının etkisi şu anda üretimden daha çok son tüketici ve satış üzerindedir. Firmalar tedariklerini başka ülkelere kaydırarak üretim sorununu aşarken, temel sorunumuz son tüketici ve müşteriler oluyor. Kısaca, sektör olarak raflarımız dolu ama mağazalarımız boş” dedi.

Lc Waikiki Tedarik Müdürü Şenol Dallı, Türkiye’deki her 10 üreticiden birinin Lc Waikiki için çalıştığını söyledi.  Türkiye’deki kapasiteyi geliştirmeye devam ettiklerini belirten Dallı, kurulan birçok konfeksiyon firmasına destek verdiklerini açıkladı. Dallı sektörün bu salgına karşı önlemler almaya çalıştığını, ancak bir başka salgın daha gelmesi durumunda sektörün zorlanacağını savundu.

EGSD paneli coronavirüs’ün etkilerini tartıştı
EGSD paneli coronavirüs’ün etkilerini tartıştı

Çin sektörel gücünü hızla geri kazanıyor

Söktaş Genel Müdür Yardımcısı Seyhan Aktemur, tedarikçiler olarak riski dağıtmak zorunda olduklarını ve alternatif tedarik kanalları bulmak zorunda olduklarını söyledi. Aktemur, rekabetçiliğin korunması için Türkiye’de üretilenlerin ve ithalat kalemlerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Şubat sonu itibariyle Çin’den sevkiyatların tekrar başladığını hatırlatan Aktemur, Çinli firmaların %80 kapasite ile çalıştığını dile getirdi. Aktemur, Çin’de vaka sayılarının düştüğünü ve Çin’in sektörel olarak eski gücünü hızla geri kazandığını sözlerine ekledi.

Çin 2020’de %4’ün altında büyüyecek

EHKİB Başkan Yardımcısı Toygar Narbay salgın nedeniyle Çin’in 2020 yılında %4’ün altında büyümesinin beklendiğini dile getirdi. Çin’in tekstil ve hazırgiyimde dünyanın en büyük gücü olduğunu söyleyen Narbay, Çin ekonomisinin hazırgyiim ve tekstil sektörene bağımlığının %7.7 olduğunu aktardı. Narbay, Çin-ABD ticaret anlaşması nedeniyle konunun daha da önem kazandığını kaydetti.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler