Adana Sanayi Odası (ADASO) tarafından 2019 verileri dikkate alınarak hazırlanan araştırmaya göre, tekstil ve konfeksiyon sektörü imalat sanayinin toplam istihdamının %24,9’unu oluşturuyor. Buna göre imalat sanayinde istihdam edilen her 3,5 kişiden biri tekstil ve konfeksiyon sektöründe çalışıyor.
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, tekstil ve konfeksiyon sektöründe görülen istihdam artışında birçok etkenin olduğunu söyledi. Kıvanç; “Yaşanan artışta en önemli etmen haksız ithalata karşı uygulamaya konulan ticaret politikası önlemleridir. Bunun en etkili olanı da hiç kuşkusuz 2011 yılında ithalata yönelik uygulamaya konulan ek vergi kararıdır” dedi.
Türk tekstil ve hazırgiyim sektörünün dünyayla rekabet eden bir noktaya ulaştığına dikkati çeken Kıvanç, istihdam sayısındaki artışın bunun kanıtı olduğunu savundu. Kıvanç sözlerini şöyle sürdürdü; “İki binli yılların başında artan ithalattan dolayı zarar gören tekstil ve konfeksiyon sektöründe yaşanan istihdam kayıpları sektörü 2009 yılında 689 bin 554 çalışan sayısına kadar düşürdü. 2011 yılında ticaret politikası önlemleri ile birlikte istihdam sayılarında artış yakalan tekstil ve hazır giyim sektörü 2019 yılını 1 milyon 2 bin 690 istihdam sayısına ulaşarak yüzde 46 oranı artış sağladı. 10 yılda sektör toplam da 313 bin 136 ilave istihdam sağlanmış oldu.”
“Tekstil sektörü ülkemizi şampiyonlar liginde temsil ediyor”
Zeki Kıvanç tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin 2019 yılında gerçekleştirdikleri 28 milyar dolarlık ihracatla Türkiye için önemli bir katma değer yarattığını söyledi. Kıvanç bu sektörlerin cari açık vermeyen ve yılda 16-17 milyar dolarlık ticaret fazlası veren tek sektör konumunda olduğunun altını çizdi. Tekstil sektörünün her geçen gün büyümesine devam ettiğini kaydeden Kıvanç, istihdama ve ticarete en önemli katkıları sunan sektörün teknoloji ve bilgi birikimi ile ülkenin en gelişmiş ve modern sanayi koluna dönüştüğünü ifade etti. Kıvanç “Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörleri, deyim yerindeyse ülkemizi şampiyonlar liginde temsil ediyor” şeklinde konuştu.
ADASO araştırması: 2011 yılındaki ek vergi kararı sektör için milat oldu
İstihdam artışında 2011 yılı Temmuz ayında yürürlüğe giren ek vergi kararının etkili olduğunu yineleyen Zeki Kıvanç, şunları dile getirdi; “Alınan ek vergi kararı ile birlikte Türk tekstil ve konfeksiyon üreticileri için adeta bir milat oldu. Bu karar sayesinde İstanbul, İzmir, Adana, Bursa, Denizli gibi tekstil konfeksiyon sanayi ağırlıklı şehirler yeniden canlandı. İstihdamı da önemli oranda arttıran karar ile önceden ürünlerinin önemli bir bölümünü yurt dışından tedarik eden ithalatçılar, artan ithalat maliyetlerine paralel şekilde yerli üreticilerle daha yoğun şekilde çalışmaya başladı.”
Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün küresel pazarlarda güçlendiğini anlatan Kıvanç; üretim çeşitliliği, kalifiye işgücü ve kurulu altyapı bağlamında önemli gelişmeler yaşandığına değindi. Kıvanç; “Geçmişte taklitçi ve fason üretim yapan Türk tekstili artık moda sunan markalar oluşturdu, dış pazarlarda çok iyi noktalara geldi. Tekstil 4,5 dolar/kg, konfeksiyonda 14,5 dolar/kg değerindeki ihracatıyla önemli bir katma değer yaratıyor. Hızlı teslimat süresinin yanı sıra; sosyal ve çevre konularının giderek önem kazandığı bu dönemde Türk tekstil konfeksiyon sektörü önemli avantajlara sahiptir. Markalaşma ile teknik ve fonksiyonel tekstil alanında yapılacak yeni yatırımlar sektörün çok daha farklı noktalara gelmesine neden olacaktır.”
Sektörde %40’ları aşan bir kadın istihdamı olduğunu söyleyen Zeki Kıvanç; doğru politikalarla desteklenmesi durumda, sektörün geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de işsizliğin en önemli panzehiri olacağını sözlerine ekledi.