11.9 C
İstanbul
Perşembe, Aralık 26, 2024

Türk hazır giyim markaları 2030’dan sonra dünya sahnesindeki yerini artıracak

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Müşterek Başkanı...

Ücretsiz eğitim veren Moda Akademisi sektöre kalifiye eleman yetiştiriyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince moda sektöründe kariyer yapmak...

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Hassan Tekstil 12 milyon euroluk yatırım yaptı

Teknik TekstillerHassan Tekstil 12 milyon euroluk yatırım yaptı

- Haber Sponsoru -

Ahmet Şişman - Hassan Tekstil 12 milyon euroluk yatırım yaptı
Ahmet Şişman – Hassan Tekstil 12 milyon euroluk yatırım yaptı

Hassan Group şirketlerinden Hassan Tekstil, 12 milyon euroluk yatırımla motor izolatörleri ürünlerinde yıllık 74 milyon adet otomobile ürün üretebilecek kapasiteye ulaştı. Bina ve arazi bedelini kapsamayan bu büyük yatırım bütçesi ile Hassan Tekstil, küresel pazarda motor izolatörleri üreten iki Avrupalı firmanın küresel rakibi konumuna gelmeyi hedefliyor. 1987 yılında kurulan Hassan Tekstil, otomotiv sektörü için motor izolatörü, koltuk kılıfı astarı, koltuk arkası halısı, taban halısı, bagaj tabanı ve yan giydirmeler, tavan kumaşı ve şapkalık gibi nonwoven ürünler üretiyor.

Yatırımla ilgili bir açıklama yapan Hassan Tekstil Genel Müdürü Ahmet Şişman, hizmet verdikleri en büyük sektörün otomotiv olduğunun altını çizdi. Yeni hattın sanayideki dijital dönüşüme uygun olarak dizayn edildiği bilgisini veren Şişman, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu, şimdiye kadar grup içinde yapılan en büyük yatırım oldu. Bu sayede otomotiv sektöründe mevcut eski hatlarımızda sınırlı kapasite ile ürettiğimiz motor izolatörü ürünlerini yıllık 74 milyon araca ürün sağlayacak seviyelere çıkardık. Bizim için gurur veren yeni yatırımımızı devreye aldıktan sonra 60 adet müşteri numunesi çalıştık ve bunların 56’sı ilk denemede üretim onayı aldı. Bu başarımız sayesinde sektördeki bilinirliğimiz ve itibarimiz arttı.”

Şişman hali hazırda projeleri devam eden markalar arasında Mercedes, BMW, Ford, Toyota, Renault, Hyundai, Honda, Porsche, Nissan, Peugeot ve Dacia’nın bulunduğunu belirtti. Şişman 2020 yılında Tesla, Jaguar ve Volkswagen’in de çalıştıkları markalara dahil olmasını beklediğini açıkladı. Türkiye’nin yerli otomobili projesinde Hassan Tekstil ürünlerinin kullanılması için görüşmelerin sürdüğünü belirten Şişman, aracın taban, bagaj ve tavan halısını üretmek konusunda istekli olduklarını kaydetti.

Hassan Tekstil yeni hattı ile özgün ürünler üretecek

Ahmet Şişman, sahip oldukları bilgi birikimi ile yeni hatta üretilecek motor izolatörleri konusunda yeni bir üretim tekniği geliştirmeye çalıştıklarını ve bunun uluslararası patenti için başvurduklarını açıkladı. Şişman; “Bu sayede müşterilerimize üretimleri esnasında ciddi avantajlar sağlayacağız. İlk testleri yurtdışında gerçekleşiyor. Saha testlerinin başarılı olmasının ardından bu ilk üretimi gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

Hassan Tekstil’in yeni yatırımı Hyperpunch teknolojisi ile çok daha homojen yüzeylere sahip ürünler üretecek. Bu ise firmaya motor izolatörleri ürün grubunda yanmazlık, su ve yağ iticilik gibi özelliklerdeki tüm standartları çok kolay elde etmesini sağlamaya yardımcı olacak.

Ahmet Şişman: “Çin pazarına gireceğiz”

Yeni hatta üretilecek motor izolatörleri ile birlikte Çin pazarına da satış yapmaya başlayacaklarını duyuran Ahmet Şişman; düşük nakliye maliyetleri nedeniyle Türkiye’den Çin’e ihracat yapmanın aslında çok kolay olduğunu savundu. Şişman şunları söyledi; “Zaten Çin’deki üreticiler hali hazırda bu ürünleri Avrupa’dan ithal ettikleri için, onlara çok iyi bir alternatif tedarikçi olacağız. Hedefimize ulaşır ve pazara çalışmaya başlarsak, grubumuz için de bir ilk gerçekleştirmiş olacağız. 2000 yılından bu yana Çin pazarına girmek istiyorduk ama uygun ürünümüz yoktu. Yeni hattımızda üreteceğimiz motor izolatörleri ürünleri ile bu pazara girmeye çok yakınız.”

Hassan Tekstil, üretim teknolojilerine olduğu kadar AR-GE çalışmalarına yoğunlaşıyor. 2018 yılında cirosunun %1,7’sini AR-GE çalışmalarına kaynak aktaran firma, 2019 sonunda bu oranı %1,90’a çıkardı. Genelde Türk şirketlerinin AR-GE’ye kaynak aktarmadaki ortalaması  %1,4 iken, Avrupa’da bu oran %2,7’ye çıkıyor. 4 laboratuvara sahip olan Hassan Tekstil’in AR-GE departmanı, ulusal ve uluslararası 14 farkı patenti elinde tutuyor. Firma 2017 yılında EDANA tarafından düzenlenen Index Award 2017’de Sürdürülebilir Ürün kategorisinde ‘En İyi Ürün Ödülü’ almıştı.

Hassan Group’un başarılı yolculuğu

1939 yılında vatka üretimiyle sektörel yolculuğuna başlayan Hassan Group; günümüzde başta otomotiv ve hijyen olmak üzere, beyaz eşya, mobilya, yapı ve inşaat sektörlerine 9 farklı lokasyonda nonwoven üretimi gerçekleştiriyor. 7 ayrı şirketinde bin 200’ün üzerinde çalışanı olan grup, cirosunun %45’ini iç pazardan, %55’ini ise ihracattan elde ediyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler