8.7 C
İstanbul
Cuma, Kasım 29, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Tekstil İhracatında Yılın İlk Yarısında Artış Gerçekleşmedi

GüncelTekstil İhracatında Yılın İlk Yarısında Artış Gerçekleşmedi

- Haber Sponsoru -

Tekstil İhracatında Artış Yılın İlk Yarısında Gerçekleşmedi
Tekstil İhracatında Artış Yılın İlk Yarısında Gerçekleşmedi

2019 yılının ilk yarısı geride kalırken ihracat rakamları da netleşti. Yılın ilk 6 ayında Türkiye’nin genel ihracatı bir önceki yıla göre %2,2 artışla 86,3 milyar dolardan 88,2 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde sanayi ihracatı grubunun ihracatı ise %1,8’lik artışla 68 milyar dolar civarında seyretti. Tekstil ihracatında artış yılın ilk yarısında gerçekleşmedi. İhracattaki bu genel iyimser tabloya karşın tekstil ihracatı düşüş eğilimini sürdürdü.

Tekstil ve hammaddeleri sektörü 2019 yılının ilk altı ayında ihracatta %5,8’lik gerileme ile 3,3 milyar dolar değerini elde etti. Değer bazındaki bu gerilemeye karşın miktar bazındaki ihracat artışını sürdürdü. Aynı dönemde tekstil endüstrisinin ihracatı miktar bazında %7,2 oranında arttı.

Tekstil ihracatında en büyük pazar olarak 28 AB ülkesi öne çıktı. 2019’un Ocak-Haziran döneminde buraya yaklaşık 2,2 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. Ancak geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında bu pazardaki ihracat kaybı %9,2 oranında seyretti. Bu dönemde en fazla ihracat artışı kaydedilen ülke grubu %6,4 oranında artışla Eski Doğu Bloku Ülkeleri oldu. Yılın ilk yarısında en fazla ihracat yaptığımız ülke ise İtalya oldu. İtalya’ya yapılan tekstil ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,5 gerileyerek 368,8 milyon dolar oldu. İhracattaki ikinci büyük pazar ise Almanya oldu. Almanya’ya ihracat bu dönemde %3,8 gerileyerek 357 milyon dolar seviyesine indi.

Tekstil ihracatında artış yılın ilk yarısında gerçekleşmedi: dokuma kumaş ihracatı %6,1 oranında azaldı

2019 Ocak-Haziran döneminde Türk tekstil endüstrisi, %24’lük pay ile en fazla dokuma kumaş ihracatı gerçekleştirdi. Bu ürünün ihracatı geçen yıla göre %6,1 azalışla 1 milyar dolar değerinde gerçekleşti. Bu ürün grubunda %37,7’lik paya sahip olan pamuklu dokuma kumaş ihracatı %11,2 gerileme ile yaklaşık 393,6 milyon dolar elde etti.

Bu dönemdeki ikinci önemli ürün grubunu %18,6’lık payla iplik oluşturdu. İplik ihracatı 810,9 milyon dolar değerini elde etti. Toplam iplik ihracatında %42,3’lük payla en önemli ürün grubu olan sentetik-suni filament elyaflardan iplikler ihracatta 342,7 milyon dolar değerini gördü.

Tekstil ihracatında üçüncü önemli ürün grubu ise, %15,2’lik pay ile örme kumaşlar oldu. Örme kumaş ihracatı %1,9 gerilemeyle 660,9 milyon dolar değerini yakaladı. Bu ürün grubu içinde %53,1’lik paya sahip olan elastometrik ve kauçuk iplik içeren örme kumaş ihracatı %8,3 oranında düşerek 350,8 milyon dolar değerini buldu.

Yılın ilk yarısında elyaf ihracatı %6,8 artarak 292,5 milyon dolar değerine çıktı. Elyaf ihracatı içinde en büyük payı ise %62 ile sentetik-suni elyaflar aldı. Bu elyaflardaki ihracatın %10,8 artışla yaklaşık 181,5 milyon dolar değerine ulaştığını saptandı.

Ev tekstil kumaşları ve ev tekstilleri ihracatı da geriledi

Ev tekstili kumaşları ihracatına bakıldığında, 2019 yılının Ocak-Haziran döneminde ihracatın %17 azalışla 139 milyon dolara gerilediği saptandı. Bu kategorideki en önemli ürün grubunu oluşturan perdelik mensucat ihracatı ise %14,3 düşüşle 128,2 milyon dolar değerine geriledi. Aynı dönemde, ev tekstili ihracatının da %3,4 oranında gerileyerek 758,8 milyon dolar değer elde ettiği görülüyor. Ev tekstilleri içinde %34,8’lik paya sahip olan havlu ve temizlik bezleri ihracatı %5 oranında gerileyerek 263,8 milyon dolar değerinde gerçekleşti.

2019 yılının ilk altı ayında teknik tekstiller ihracatı %0,6 artışla 765,6 milyon dolara çıktı. Sadece Haziran ayı bazında teknik tekstiller ihracatındaki artış ise %9,7 olarak kaydedildi. Toplam teknik tekstiller ihracatının %34’ünü oluşturan nonwoven ihracatı ise %4,2 oranında artışla 260 milyon dolar seviyesine çıktı.

Hazırgiyim ihracatında düşüş %1 ile sınırlı kaldı

Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörüne bakıldığında, 2019 Ocak-Haziran döneminde ihracatın %1 azalışla 6,7 milyar dolar seviyesinde seyrettiği kaydedildi. Sektörün bu dönemde Türkiye’nin genel ihracatındaki payı %9,9 olarak hesaplandı. Yılın ilk yarısında en fazla ihracat gerçekleştirdiği üç ülke Almanya, İspanya ve İngiltere olarak sıralandı. Almanya’ya ihracat %9,3 düşüşle 1,5 milyar dolar, İspanya’ya ihracat %2,7 azalışla 1,1 milyar dolar ve İngiltere’ye ihracat %1,4 azalışla 946,4 milyon dolar olarak hesaplandı.

Sektörün en fazla ihraç ettiği ürün grupları örme giyim eşyaları, dokuma giyim eşyaları ve aksesuarları ile diğer hazır eşyalar ve ev tekstilleri olarak belirlendi. Örme giyim eşyaları ihracatı %2 düşerken (4,4 milyar dolar), dokuma giyim eşyaları ihracatı %2 artış (3,3 milyar dolar) kaydetti. Diğer hazır eşyalar ve ev tekstilleri ihracatında ise %6,1’lik gerileme (959 milyon dolar) görüldü.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler