4 C
İstanbul
Pazar, Kasım 24, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Icontex2019 ve Iconwoolf2019 Birlikte Organize Edildi

FuarlarIcontex2019 ve Iconwoolf2019 Birlikte Organize Edildi

- Haber Sponsoru -

Icontex2019 Iconwoolf2019 kongre konuşmacı
Icontex2019 ve Iconwoolf2019 Birlikte Organize Edildi

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu’da iki önemli tekstil etkinliğine ev sahipliği yaptı. Sektörü ve akademiyi buluşturan ICONTEX2019 ve ICONWOOLF2019 Kongreleri 17-18 ve 19 Nisan tarihlerinde peş peşe düzenlendi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Çorlu Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü peş peşe iki kongre düzenleyerek tekstil profesyonellerini ve akademiyi bir araya getirdi. 17-18 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 2. Uluslararası Yenilikçi Tekstiller Kongresi (ICONTEX2019) ve 19 Nisan tarihindeki Uluslararası Yün ve Lüks Lifler Kongresi (ICONWOOLF2019) sektörün önemli kurum ve kuruluşlarından destek aldı.

YÜNSA ana sponsorluğunda, yoğun bir katılım ile açılışını yapan kongrede 12 ülkeden 90’ın üzerinde sözlü bildiri ve 30’un üzerinde poster bildiri sunuldu. Bu bildirilerin yaklaşık %25’inin AR-GE ve Tasarım Merkezleri tarafından gerçekleştirildi. Kongrelerdeki teknik gelişmelerin ele alındığı önemli sunumların yanı sıra, sektör profesyonelleri de kendi deneyimlerini ve bilgi birikimlerini paylaşma fırsatı buldu.

ICONTEX2019 – Ahmet Şişman; “Sektör inovasyonu destekliyor”

ICONTEX2019 kongresinde konuşan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Şişman; “Sektör olarak eğitime, teknolojiye, inovasyona ve yatırıma çok önem veriyoruz. Her sektörde olduğu gibi tekstil sektöründe de belirlenen hedeflerin gerçekleşmesinin temelinde üniversite-sanayi işbirliğini geliştirilmesi var.” dedi.

Türkiye’nin ihracatını 2000 yılından bu yana %505 oranında arttırdığına dikkati çeken Ahmet Şişman, sektörün yaptığı ihracatla Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladığını kaydetti. Şişman şunları söyledi; “Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci büyük sektörüyüz. Türkiye geneli ihracatımız dünya ihracatından yüzde 0,9 oranında pay alırken, hazır giyim ve tekstil sektörlerimizin dünya ihracatından aldığı pay yüzde 3,2, tekstil ve hammaddeleri sektörümüzün ise dünya ihracatından aldığı pay yüzde 3,1. Sektörlerimiz, 17 binin üzerinde ihracatçıyla 197 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Ülke istihdamına 938 bin kişiyle çok ciddi bir katkı sağlıyoruz.”

Vehbi Canpolat: “28 milyar dolar ihracatla dünyada ilk 3’teyiz”

Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TTTSD) Başkanı Vehbi Canpolat ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin ve Çorlu bölgesinin tekstil sektöründe çok önemli bir konumda olduğunu belirtti. Canpolat; “Bugün 28 milyar dolar ihracatla 7. sırada bulunduğumuz dünyada, yılda 50 milyar doların üzerinde ihracatla ilk 3’ün içerisine girmeyi hedefliyorsak, çok daha farklı şeyler yapmalıyız. Bunları saymaya çalışırsak, başında çevre dostu üretim ve ürün, sürdürülebilir üretim ve ürün ve bugün bulunduğumuz kongrenin asıl teması olan yenilenebilir üretim ve ürün kısmı ile başlıklar altında belki toplayabiliriz” şeklinde konuştu.

İhracat hedefine ulaşmak için yapılması gerekenlere değinen Canpolat, ihtiyaçların yeniliklerle karşılanması ve markalaşmanın önemli olduğunu dile getirdi. Dünyada dengelerin değiştiğini belirten Canpolat; “Artık dünya uzak doğudan üretimi ve satın almayı, kendi coğrafi bölgelerine daha yakındaki bölgelere kaydırmaya çalışıyor. Bunu çok rahat bir şekilde görüyoruz. Gerek uzak doğudaki üreticilerle gerek Avrupa’daki satın alımcılarla konuştuğumuzda altını çizerek belirtmek istiyorum, dünyadaki satın alımcılar coğrafyalarına daha yakın yerlerden satın alma yapmak istiyorlar” dedi.

Adil Nalbant; “Tekstil makinecilerinin 4. büyük pazarıyız”

Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Başkanı Adil Nalbant, dünya makine sektörünün 2 trilyon dolarlık bir sektör olduğunu ve bunun içinde tekstil makine sektörünün 28 milyar dolarlık paya sahip olduğunu hatırlattı. Tekstil üreten ülkelerin kendi tekstil makine ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğinin altını çizen Nalbant şunları dile getirdi;

Icontex2019 Iconwoolf2019 Çorlu Belediye başkanı ahmet sarıkurt
Icontex2019 ve Iconwoolf2019 Birlikte Organize Edildi

“Tekstil makinelerinde dünyanın 4. büyük pazarıyız. Birincisi Çin, her yıl 5 milyar dolarlık makine alıyor, 5 milyar dolarlık da makine satıyor, Almanya’yı geçti ve arayı açmaya devam ediyor. İkincisi ihracatta Almanya ama ithalatta Amerika. Amerika, dünyanın en büyük 2. tekstil makineleri alıcısı. Üçüncüsü Hindistan, tabi Hindistan 1.2 milyar nüfusuyla zaten Türkiye’nin 15 katı ve onun 3. olması çok normal. Ama Hindistan’da bakıyorsunuz iplik makinesi yapan, dokuma makinesi yapan ve kendine yeten bir döngüye sahip. Ama yine de yılda 2.5 milyar dolarlık makine alıyor. Dördüncü sırada Türkiye, biz geçen yıl 1 milyar 900 milyon dolarlık makine aldık. Eğer geçen yıl 10 Haziran’daki döviz patlaması olmasaydı 2 ya da 2.5 milyar dolar ithalata çıkardık.”

19 Nisan tarihinde gerçekleştirilen ICONWOOLF2019 kongresinde ise yün ve lüks elyaflar ele alındı. Bu kongrenin ana sponsorluğunu da YÜNSA ve Çorlu Belediyesi üstlendi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler