10.7 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 23, 2024

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü...

ABD başkanlık seçimi sonuçları Türkiye’deki ihracatçılara umut oldu

Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de yakından takip...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

İnkjet Tekstil Baskı – Dijital Tekstilin Yükselişi

Baskıİnkjet Tekstil Baskı - Dijital Tekstilin Yükselişi

- Haber Sponsoru -

İnkjet Tekstil Baskı - Dijital Tekstilin Yükselişi
İnkjet Tekstil Baskı – Dijital Tekstilin Yükselişi

FESPA’nın 2018 Baskı Araştırması’na göre inkjet tekstil baskı uygulamaları, bu alandaki işletmelere anlamlı bir büyüme potansiyeli sunuyor. Bu araştırma, grafik üreticilerinin %39’unun, yatırımlarının tekstil baskı yapabilmesini de istediğini ortaya koyuyor.

Yine bu araştırmanın gösterdiğine göre tekstilde dijitale geçiş diğer pazar kesimlerine göre ağır ilerliyor ve üretimde halen analog süreçlerin hakim olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, tekstile odaklanan baskıcıların %56’sı dijital teknolojiye yatırım yapmış bulunuyor ve %19’u da önümüzdeki iki yıl içinde yapmayı planlıyor. Bu da, baskı servisi sağlayıcıları (PSP’ler) için yüksek büyüme potansiyeli taşıyan, heyecan verici bir pazar fırsatı anlamına geliyor.

FESPA’nın sektöre yön veren önemli trendleri araştırmak üzere görevlendirdiği Smithers Pira’nın araştırmasına göre, dijital baskılı tekstilin değeri 2012 ile 2021 arasında neredeyse dört kat artacak ve bu dokuz yıllık dönemin sonunda 2,46 milyar ABD dolarına ulaşacak. Bu ise, 2015-2020 yılları arasında bütün olarak yıllık bazda %1,2 oranında gelişen geleneksel (tekstil harici) baskı pazarı ile karşılaştırıldığında olumlu bir karşıtlık oluşturuyor.

Tekstildeki önemli büyüme nedeniyle, dünya çapındaki büyük firmalar, teknoloji portföylerine daha küçük uzman firmaları ekleyerek şimdi bu pazara giriyor. Bu da, dijital inkjet tekstil baskı makinelerine talebi artırdığı gibi, sarf malzemesi ve baskı sonrası donanım tedarikçileri üzerinde de zincirlime bir etki yaratıyor. Bu devam ettikçe, inkjet  tekstil baskı teknolojisinin etrafında gelişen müşteriye özel teknoloji çözümleri sürekli gelişecektir.

inkjet tekstil baskı ile yeni fırsatlar

Dijital tekstil baskısındaki artış, kilit pazar segmentleri; giyim, ev tekstilleri, afiş ve endüstriyel reklamcılık ile teknik tekstillerden gelen talebe yanıt olarak görülebilir. 2016’da giysi, %50,5 ile en büyük hacimli pazar segmentiydi ve onu afiş ve endüstriyel reklamcılık, ev tekstilleri ve teknik tekstiller izledi. Bu da FESPA 2018 Araştırması’nın sonuçlarına uygundur; nitekim Araştırma’da, giyim ürünlerinin bütün tekstil işine hâkim olduğu; spor giyim, konfeksiyon amaçlı tekstiller ile hızlı değişen moda ürünlerinin büyüme açısından ‘lider koltuğu’nda oturduğu görüldü.

Tekstil tabelalar (afişler, bayraklar ve benzeri görsel iletişim araçları), dijital üretimin yaratıcı özgürlüğünün açıkça katma değer yarattığı bir pazar segmenti olarak gelecek vaat etmeyi sürdürüyor. 2016 ile 2021 arasında beklenen %13,7’lik büyüme oranı ile pazar değerinin 658 milyon ABD dolarını bulacağı öngörülüyor.

Ev tekstili ise 2016 itibarıyla dünya çapında, 70 milyon metrekare baskılı kumaşla 89 milyar ABD doları değerini elde etti. Burada, mobilya döşemesinden halı ve zemin kaplamasına, yatak çarşafından perdeye kadar çok çeşitli ve hızlı gelişen bir pazar segmenti bulunuyor. Ev tekstilleri segmentinin önümüzdeki yıllarda teknik ve reklam afişi tekstillerinden pazar payı kapması bekleniyor.

Teknik tekstiller (dekorasyonun öncelikli amaç olmadığı, fonksiyonel veya endüstriyel amaçlarla kullanılan dijital baskılı kumaşlar), dijital inkjet tekstil baskı için nihai kullanım pazar segmentleri içinde hem en küçüğü hem en az dinamik olanıdır. 2016’daki değeri 57 milyon ABD doları olup, bunun yıllık %12 büyüme hızıyla 2021’e kadar 100 milyon ABD dolarına çıkacağı tahmin ediliyor. Diğer önemli alanlardan daha küçük ve yavaş büyümesine rağmen, teknik tekstiller, otomotiv kumaşları ve koruyucu giysiler ile ortalamanın üstünde bir büyüme göstererek, hala hem genel hem de uzman PSP’ler (baskı servisi sağlayıcıları) için açık fırsatlar sunuyor.

Baskılı moda – başarının tarzı

Konfeksiyon/giysi üretimi, hem hacim hem değer açısından dijital baskılı tekstil pazarında en büyük segmenti oluşturuyor. Bu segment 2016 itibarıyla 440 milyon metrekare kumaşla 770 milyon ABD doları global pazar payına sahip oldu. 2016’da %27,6’lık pazar payına ve 213 milyon ABD doları değerini elde eden spor giyim, pazarın en çok kazanç getiren alt segmenti oldu. Bu durum, polyester bazlı malzemelerin polülaritesiyle açıklanabilir. 2016’da 112 milyon ABD doları ve 98 milyon avro büyüklüğüne sahip olan moda ve haute couture diğer önemli alt segmentlerdir. Karlı müşteri tabanı bulunan bu segment, pazarda %27,2’lik paya sahip.

İleri teknoloji baskı ekipmanlarına yapılan yatırım, foto gerçekçi baskılar ve kişiye özel detaylı giysileri mümkün kılarak, moda döngülerinin hızlanmasını sağlıyor. Dijital baskıda hızlı teslimat, ilk üretim evresinin daha kısa sürede tamamlanması anlamına geliyor. Bu da perakendecilerin, hızlı tükenen ürünleri kısa sürede yeniden sipariş etmesini sağlayarak depolama maliyetini düşürüyor ve satılmayan stokun israf olma riskini azaltıyor. İnternet üzerinden perakende satışta bu modeli daha da ileri götürülebilir; böylece sipariş alınır alınmaz çok kısa sürelerde baskılı kıyafet hazırlanabilir. Hız, diğer pazar kesimlerinde olduğu gibi tekstilde de en önemli önceliktir. FESPA Baskı Araştırması, tekstil baskısı yapan işletmelerin %69’u açısından yatırımın itici gücünün, daha hızlı üretim olduğunu ortaya koyuyor.

Bu gelişmeler, moda sektörünün değişen doğasına son derece uygundur. Daha rekabetçi ve birbirine bağlı bir moda tüketim dünyası, endüstrinin artık geleneksel iki sezon (İlkbahar/Yaz ve Sonbahar/Kış) modelinin çok ötesine geçtiği anlamına geliyor. Artık bu dönemlerin her biri, çok daha sık aralıklarla yeni koleksiyon ve ürünlerin piyasaya sürüldüğü çok sayıda mini sezona bölünüyor.

Moda endüstrisindeki değişen trendler, farklı giyim türleri için optimize edilmiş olan yeni direkt konfeksiyona baskı makinelerinin arkasındaki en önemli güçtür. Giysi kişiselleştirme sektöründeki hizmet sağlayıcılar, bu makinelerin sağladığı kapasiteden yararlanarak daha zengin bir baskı çözümü sunabilir. Öte yandan, internetten baskı siparişi (web-to-print) ve iş yönetimi yazılımlarındaki gelişmeler, ‘tam zamanında’ teslimat yaklaşımını benimseyerek işletmelerini daha ileri götürmelerini sağlayacaktır. Zaten moda sektörü, ‘tam zamanında’ teslimat modelinin nakit akışı, yatırım, stokları eritme, depo alanını en aza indirme ve operasyonlarda genel olarak verimlilik gibi sayısız avantajını olduğunu keşfediyor.

Mürekkep ve teknoloji

Baskı servis sağlayıcıları, tekstil baskı sektöründeki fırsatları değerlendirdikleri için; daha verimli, daha hesaplı biçimde kurulabilen ve işletme büyüdükçe yükseltme potansiyeli olan donanım ve mürekkep kombinasyonlarına talep artıyor.

Gerçek hacim büyümesi yeni seri üretim rulodan ruloya (roll-to-roll) dijital tekstil baskı makinelerinin benimsenmesiyle sağlanacaktır. Baskı makinesi başına daha yüksek üretkenlik trendi, 2016-2021 döneminde kurulu makine bazında %76’lık artış olduğu halde, toplam üretim hacminin %124 gibi dikkate değer bir artışı yansıtıyor.

Baskı makinesi başına daha yüksek üretim trendini yansıtan bir olgu, 2016-2021 döneminde kurulu makine tabanında %76 artarken, toplam üretim hacminin %124 gibi olağanüstü bir artış elde edeceğini göstermesidir. Dijital tekstil baskısında bütün dünyada baskı makinesi satışları önümüzdeki beş yıllık dönemde iki kat artışla 811 milyondan 1,63 milyar ABD dolarına çıkacak. Bu kadar keskin bir verimlilik artışının nedeni, birçoğu Kuzey İtalya ve Çin’de bulunan daha küçük teksti baskı işine odaklanmış şirketlerini satın alarak tekstil pazarına giren büyük baskı şirketleri olabilir.

Dijital tekstil baskısı için önemli bir sınırlama sentetik polyester kumaşlara duyulan güvendir; çünkü süblimasyon baskı makinelerinin mürekkepleri ancak bu malzemeye tutunabiliyor. En umut verici çözüm, çeşitli giyim alt segmentlerinde yeni pazarlar açmak için pigment mürekkepleri; teknik ve endüstriyel reklamcılık uygulamalarının ötesine taşımaktır. Pigment esnek bir malzemedir ve hemen hemen her kumaşa baskı yapmak için kullanılabilir; dolayısıyla pamuk, ipek, polyester ve likra gibi çok çeşitli alt tabakalara tutunabilme özelliğine sahip yeni tekstil mürekkepleri piyasaya çıkıyor.

Geleceğin getireceği

Dijital tekstil baskı sektörü için heyecan verici bir dönemdeyiz. Tekstil alanındaki servis sağlayıcılar, faaliyet gösterdikleri pazarın da, daha düşük adetli baskı hacmi ve isteğe göre kişiselleştirilme gibi endüstrideki daha geniş ölçekli değişikliklere paralel bir genişleme içinde olduğunu belirtiyor. Bu, yeni iş modellerini benimseme konusunda artan bir isteklilikle uyuşuyor.

Ancak hızlı büyümeye rağmen, kumaş üretim endüstrisinde daha fazla genişleme mümkündür; nitekim modada yaşanan hızlanma ve internet üzerinden sipariş imkânları gibi tüketim trendleri buna destek oluyor. Büyük hacimli üretiminde ise yeni ve daha hızlı rulodan ruloya baskı platformları sayesinde inkjet teknolojisinin, serigrafi makinelerinden iş alabilmesi mümkündür.

Önümüzdeki ay FESPA Eurasia 2018 fuarında tedarikçilerin sunacağı yenilikleri görmek oldukça ilginç olacak.

Inkjet Tekstil baskı ile ilgilenen PSP’ler FESPA Eurasia 2018 kapsamında ilk Print Make Wear Istanbul etkinliğine de katılabilecek. İlk kez FESPA Global Print Expo 2018’de düzenlenen ve başarı sağlayan bu etkinlik; tasarımdan bitmiş ürüne kadar giysi üretiminin bütün aşamalarını ortaya koyacak.

Üstelik ziyaretçiler, etkinlik sırasında uzmanlarla doğrudan etkileşime girebilecekler. Print Make Wear Istanbul’da hem dijital baskı teknolojisi hem serigrafiyi daha iyi öğrenmek mümkün. Etkinlikte en yeni tasarım ve iş akışı yazılımları, direkt tekstil baskı ve canlı serigrafi uygulaması tanıtılacağı gibi; çeşitli özel üretim efektleri de otomatik ve manuel uygulamalarla gösterilecek.

FESPA Eurasia, 6-9 Aralık 2018 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde (IFM) gerçekleştirilecek. Daha fazla bilgi, katılım ve kayıt için  www.fespaeurasia.com adresini ziyaret edin. Fuara ücretsiz giriş kodu: EURM802.

Bu yazıda verilen rakamlar (aksi belirtilmedikçe) FESPA/Smithers Pira’nın ‘İnkjet Tekstil Baskısı’ raporundan alınmıştır.

Araştırma raporunun tamamına FESPA ulusal derneklerine üye olanlar veya FESPA Direct üyeleri ulaşabilir. Üyelik konusunda ayrıntılı bilgi için FESPA’dan Emma Tuddenham’a başvurabilirsiniz: [email protected].

Yazan: Michael Ryan, FESPA Grup Fuar Müdürü

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler