7.5 C
İstanbul
Çarşamba, Ocak 22, 2025

Söktaş Tekstil Efeler Çiftliği satışı ile borçlarını kapattı

Pamuklu ve pamuk karışımlı gömleklik kumaş üretiminde...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında...

Ünlü giyim markalarıyla çalışan Fi Triko iflasını açıkladı

Zara, Pierre Cardin, USPOLO, LCW ve Defacto’nun...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Tekstil İhracatı Büyüme Trendine Tekrar Girdi

GüncelTekstil İhracatı Büyüme Trendine Tekrar Girdi

- Haber Sponsoru -

Tekstil İhracatı Büyüme Trendine Tekrar Girdi
Tekstil İhracatı Büyüme Trendine Tekrar Girdi

Ağustos ayında gerileyen tekstil ihracatı Eylül ayı ile tekrar artış grafiği elde etti. Böylece yılın 9 ayının 8’inde rakamlar sürekli pozitif seyretti.

Ağustos-Eylül aylarında yaşanan döviz kurundaki dalgalanma ve Türk lirasındaki değer kaybı sonrasında ihracatçılar büyüme çizgisini yeniden yukarıya yöneltti. Eylül ayında Türkiye’nin genel ihracatı %22,6 oranında artarak 14,5 milyar dolar olurken, tekstil ve hammaddeleri ihracatı %7,2 artışla 883 milyon dolar oldu. Ağustos ayında sektörün ihracatı %13 oranında gerileyerek yaklaşık 775 milyon dolar değer elde etmişti. Tekstil sektörünün 2018 yılının Ocak – Eylül döneminin toplamındaki ihracatı ise %5,9 oranında artışla 7,8 milyar dolar değerini ulaştı.

Eylül ayında en fazla tekstil ve hammadde ihracatı, her zaman olduğu gibi, AB üyesi 28 ülkeye yapıldı. AB ülkelerine yapılan ihracat Eylül ayında %4,1 oranında artarak 459 milyon dolar değerini kaydetti. Yılın ilk 9 ayında bu pazara yapılan toplam tekstil ihracatı ise 4 milyon doları buldu.

Tekstil sektörü için en önemli ikinci pazar konumundaki Ortadoğu ülkelerine Eylül ayında yapılan ihracat iste %17,5 oranında gerileyerek 768 milyon dolar seviyesine geriledi. Eylül ayında ihracatımızın düştüğü tek grup Ortadoğu ülkeleri oldu.

Eylül ayında tekstil ve hammaddeleri ihracatımızın en fazla yükseldiği ülke grubu Diğer Avrupa Ülkeleri (Norveç, İsviçre, KKTC, İzlanda) oldu. %27,1 oranındaki artışla bu ihracat yaklaşık 7 milyon dolara çıktı. Aynı ayda, %24,5 artış kaydeden Eski Doğu Bloku ülkelerine ihracattan ise yaklaşık 93 milyon dolar gelir elde edildi.

İtalya en büyük ihraç pazarımız oldu

Ocak – Eylül dönemindeki ihracata ülkeler bazında bakıldığında ise, tekstil ve hammaddeleri sektörünün en önemli pazarı İtalya olarak öne çıkıyor. Bu dönemde İtalya’ya ihracatımız %1,6 oranında artışla 672 milyon dolar seviyesine çıktı. Buna karşın sadece Eylül ayı baz alındığında bu ülkeye tekstil ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre %1,3 gerileyerek 79 milyon dolar oldu.

Eylül ayında Almanya’ya ihracatımız %8,4 artışla 72 milyon dolar, ABD’ye ihracatımız %2,1 artışla 51 milyon dolar ve Bulgaristan’a ihracatımız %21,5 düşüşle yaklaşık 42 milyon dolar olarak şekillendi.

Eylül ayında tekstil ihracatı miktar bazında %18,7 arttı

Tekstil ihracatındaki gelişmeye miktar bazında bakıldığında Eylül ayında %18,7 oranında artış gözlemleniyor. Yılın ilk 9 ayındaki artış ise %5,8 oranı ile 1,7 milyon tona çıktı.

Ürün grupları bazında ihracatta ana kalemi dokuma kumaşlar oluşturdu. Ocak-Eylül döneminde tekstil ve hammaddeleri ihracatının %24,1’ini dokuma kumaşlar oluşturdu. Geçen yılın aynı dönemine göre bu üründeki ihracat artışı %5,5 olurken, elde edilen gelir yaklaşık 1,9 milyar dolar değerini buldu. Eylül ayı bazında ise bu ürünün ihracatında %5,4 artış (215 milyon dolar) gözlemlendi.

İkinci önemli ürün grubu iplikte ise Ocak-Eylül döneminde %13,4 ihracat artışı ile 169 milyon dolar değeri elde edildi. Eylül ayındaki iplik ihracatımız ise %13,4 artarak 169 milyon dolar oldu.

Tekstil ve hammaddeleri ihracatımızın üçüncü önemli ürün grubunu ev tekstilleri oluşturuyor. Toplam tekstil ihracatımızın %15,1’ini kapsayan bu üründe Ocak-Eylül dönemi %0,2 oranında ihracat gerilemesi ile 1,2 milyar dolar gelir elde edildi. Eylül ayında da ihracat %1,3 gerileyerek 127 milyon dolar elde edildi.

Teknik tekstiler ihracatına bakıldığında ise yılın ilk 9 ayındaki ihracat artışı %14,8 oranında gerçekleşti. Bu dönemde 1,3 milyar dolar ihracat geliri elde edildi. Eylül ayında ise teknik tekstiller ihracatımız %10,6 oranında arttı. Teknik tekstiller içinde nonwoven ana ürün grubu öne çıktı. Toplam teknik tekstil ihracatının %33,33’ünü oluşturan bu ürün grubunda ihracatımız Eylül ayında %15,5 arttı.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler