14.6 C
İstanbul
Cuma, Kasım 22, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Lenzing Sürdürülebilirlik Paneli Yoğun İlgi Gördü

EğirmeLenzing Sürdürülebilirlik Paneli Yoğun İlgi Gördü

- Eğirme Haber Sponsoru -

Lenzing Sürdürülebilirlik Paneli Yoğun İlgi Gördü
Lenzing Sürdürülebilirlik Paneli Yoğun İlgi Gördü

Doğaya saygılı üretim süreçleriyle, yenilenebilir ağaç kaynaklarından selüloz elyaflar üreten Lenzing Grubu, Türk tekstil ve moda endüstrisine sürdürülebilirliğe olan bağlılığını gösterdi. 11-14 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’un (MBFWI) ana sponsorlarından olan Lenzing, moda haftası kapsamında Sürdürülebilirlik Paneli gerçekleştirdi.

Marka danışmanı Ferhan İstanbullu’nun moderatörlüğünde düzenlenen panelde, Lenzing Türkiye, Orta Doğu ve Afrika İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Hale Saraçoğlu, The Sustainable Angle ekibinden Amanda Johnston ile Textile Exchange’den Simone Seisl konuşmacı olarak yer aldı. Panel tekstil, hazırgiyim, moda ve tasarım alanlarından gelen yoğun bir izleyici kitlesi tarafından takip edildi.

Sürdürülebilirlik Paneli, Hale Saraçoğlu: Lenzing sektörün en sürdürülebilir şirketlerinden birisidir

Lenzing Türkiye, Orta Doğu ve Afrika İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Hale Saraçoğlu, firma olarak ana stratejilerinden birinin sürdürülebilirlik olduğunu söyledi. Tekstil endüstrisinin yılda yaklaşık 100 milyon ton elyaf ürettiğini dile getiren Saraçoğlu; “Bunun kabaca %60’ı sentetik, %20’si pamuk ve  %6,2’si ağaç bazlı yenilenebilir hammaddeden üretilen selülozik elyaflardır” dedi. Lenzing’in viskon, modal ve lyocell elyaf tiplerini ticari ölçekte ürettiğini belirten Saraçoğlu, sürdürülebilirlik stratejileri doğrultusunda hammadde alımı ve üretim süreçlerinde çevre dostu prensiplerle hareket ettiklerinin altını çizdi. Saraçoğlu sözlerini şöyle sürdürdü;

“Ürettiğimiz lyocell ve modal elyaflarımız için çatı markamız TENCEL™’dir ve marka vaatlerimizden biri de sürdürülebilir üretim. Lenzing çok yüksek çevre standartlarına ve sürdürülebilir yönetim ilkelerine bağlı olarak üretim gerçekleştiriyor. Elyaflarımız toprakta ve denizde çözünebildiği için doğaya geri karışabiliyor. Sektörünün en sürdürülebilir şirketlerinden biri olarak, iş süreçleri için aldığımız çok sayıda uluslararası sürdürülebilirlik sertifikası ile de bu bağlılığımızı kanıtlamış durumdayız.”

Amanda Johnston: Tüketicinin alışverişte etiketleri okuması gerekiyor

Üretim sürecindeki çevresel etkileri en aza indirmeye katkıda bulunmak amacıyla çalışmalar yürüten ve kar amacı gütmeyen The Sustainable Angle’dan Amanda Johnston panelde konuşma yaptı. Johnston, dünyanın kaynaklarıyla ilgili vakit kaybetmeden harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Günümüzde tüketiciler tekstil alışverişini bilinçsizce yapıyor” diyen Johnston, şunları dile getirdi; “Oysa tüketici satın aldığı ürünün etiketini okusa, kumaşın nereden geldiği, hangi hammaddeden üretildiği ve hangi şartlarda yapıldığını bilse bu sürecin çevreye olan etkisini anlar ve alışverişinde çok daha bilinçli seçimler yapar. Maalesef yaşadığımız dünyayı çok hor kullanıyoruz. Sona ermeyecek gibi tüketiyoruz ancak böyle devam edemeyiz. Dünyanın kaynaklarıyla ilgili endişelenecek noktadayız ve bu nedenle vakit kaybetmeden harekete geçmemiz gerekiyor.”

Simone Seisl: Değişim adım adım yaşanacak

Tekstil üretiminde sürdürülebilirliği hedefleyen ve kar amacı gütmeyen bir diğer kuruluş olan Textile Exchange’den Simone Seisl ise; üreticilerden tüketicilere herkesin sorumlulukları olduğuna dikkat çekti.  Değişimin adım adım gerçekleşeceğini belirten Seisl; küresel iklim değişikliği gibi önemli bir konuda herkesin aynı gemide olduğunu; ve suçu başkasına yükleme lüksünün bulunmadığını kaydetti. Seisl; “Elbette kimsenin bir anda değişmesini beklemiyoruz ancak bugünden başlayarak bu hareketi başlatmalıyız. Örneğin kuş tüyü üretiminin bazı durumlarda hayvanlara ne denli zarar verdiğini hepimiz biliyoruz. Textile Exchange olarak son iki yılda 80 marka ile yaptığımız çalışmalarla kuşların tutulduğu koşulların iyileştirilip; onlara zarar vermeyecek hale gelmesinde rol oynayarak; bu şekilde zarar görmeyen kuş miktarını 550 milyona çıkarttık. Bu gerçekten de büyük bir başarı” şeklinde konuştu.

Simone Seisl ayrıca, Türkiye’nin denim üretiminde global pazarın en önemli oyuncularından biri olduğunu hatırlatarak; denimin geri dönüşümü için gelecek yıllarda çok daha başarılı işler yapılacağına inandığının altını çizdi.

Lenzing, moda haftasında sadece Sürdürülebilirlik Paneli ile dikkati çekmedi. Firmanın TENCEL™ markalı elyaflarından üretilen kumaşlarla hazırlanan Meltem Özbek ve Giray Sepin’in İlkbahar/Yaz 2019 koleksiyonları büyük moda severlerden büyük beğeni kazandı.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler