Seiko Epson Corp. tarafında organize edilen dijital tekstil konferansına Como ev sahipliği yaptı. Dijital tekstil baskı segmentini geliştirmek için, 15 yıldan uzun süredir Como’da yatırım yaparak Dijital Tekstil Vadisi’nin (Digital Textile Valley) inşasına yardımcı olan Japon şirketi, dünyanın dört bir yanından gelen operatörlerini ağırladı.
Como’da Epson, For.Tex ve Robustelli tarafından dijital baskıya teşvik etmek amacıyla açılan Tekstil Çözüm Merkezi’ndeki (Textile Solution Centre) etkinlik, Seiko Epson Başkanı Minoru Usui tarafından açıldı. Usui, Tekstil Çözüm Merkezi tarafından hazırlanan 3. Kitap ‘Dijital Baskı ve Sürdürülebilirlik’i açıkladı.
Sanayi bölgesinin merkezi, yüksek kaliteli kumaş baskısı için mükemmellik merkezi ve son zamanlarda dijital tekstil endüstrisinin gelişmesinde ön planda olan Como, 20-21 Kasım’da Epson tarafından F.lli Robustelli e For.Tex ile birlikte organize edilen Epso Tekstil Devrimi/Evrimi etkinliğine ev sahipliği yaptı. Etkinliğin odak noktası, Como’da temel bir rol oynayan dijital tekstil baskı sektörünün bugünü ve yarını üzerine oldu. Buradaki şirketler adeta birer deneysel laboratuvar gibi davranarak, dünya çapında trend geliştirmek için en yenilikçi teknolojileri araştırıyor. Etkinlik, Epson’un taahhüdü, hedefleri ve gelecek stratejileri hakkında bilgi edinmek ve Epson Group’un bir parçası olan F.lli Robustelli ve For.Tex ile sunulan en son teknolojik gelişmeleri incelemek için benzersiz bir fırsat oldu.
Como tekstilin geleneksel merkezi
İpeğin merkezi ve en önemli moda markaları için bir dönüm noktası olan Como; kumaş baskı endüstrisinin teknolojik dönüşümünde öncü bir rol oynadı. Dijital baskı üretimi %60’ı aşmasıyla birlikte, İtalya’da Dijital Tekstil Vadisi’nde üretim evrimi günümüzde bir gerçektir. Bu gelişme, Robustelli ve For.Tex ile işbirliği yapmaya başladıkları 1998’den bu yana Como bölgesine yatırım yapan Epson tarafından da güçlendirildi. Bu devam eden bağlılık, araştırma, eğitim, tanıtım ve geliştirme için ileri teknolojili Tekstil Çözüm Merkezi’nin 2014 yılında açılması ile gösterildi. Ayrıca yakın zamanda iki farklı merkez daha oluşturuldu; Dijital kumaş baskı mürekkep teknolojisinin araştırma ve geliştirmesine adanmış İnovasyon Araştırma Laboratuvarı (Innovation Research Lab) ve Epson’un inkjet teknolojisinin kumaş baskı ile ilgili gelecekteki gelişmelerini desteklemek için oluşturulan Baskı Araştırma Merkezi (Printing Research Centre).
Seiko Epson Corp Küresel Başkanı Minoru Usui şunları söyledi; “Geçen yıl, Epson, ürünlerimizin rekabet avantajını arttırmaya ve değerli ve vazgeçilmez bir ortak haline gelerek, yeni alanlarda büyümeye devam etmeyi taahhüt ettiğimiz 10 yıllık kurumsal vizyonunu belirledi. Tekstil baskısı böyle yeni bir alandır, çünkü analoğun yerine dijitalin geçme zamanının şimdi olduğuna inanıyoruz. Epson buna, dijital tekstil baskısı için mükemmelleştirdiğimiz, ileri teknoloji PrecisionCore baskı kafalarını kapsayan orijinal ve tescilli Micro Piezo inkjet teknolojimizi içeren benzersiz teknolojik uzmanlık getiriyor.
İnkjet baskı: tekstil baskısının geleceği
Başlangıçta üretim sürelerini hızlandırmak ve desen kataloglarının maliyetlerini azalmak için yaratılan dijital baskı; 20 yıl içerisinde baskılı kumaşların tasarımında ve üretiminde öncü role sahip oldu. Inkjet baskının tekstil baskısının geleceği olduğu yönünde bir fikir birliği var. Bu nedenle çok yönlülük, hız ve kişiselleştirme hassasiyet gösteren moda endüstrisinde, artan miktarda baskılı kumaş inkjet teknolojisi kullanılarak üretiliyor. Avantajlar sadece ekonomik ve pratik değil aynı zamanda ekolojiktir. Sürdürülebilirlik bakış açısı, dijital tekstil baskısında güçlü bir müttefik buldu.
Bu kritik konuyu ele almak için, etkinlik sırasında üç şirket, Tekstil Çözüm Merkezi’nin kitap serisinin 3. Kitabı ‘Dijtial baskı ve sürdürülebilirlik’i sundu. Rapor, tekstil sektöründe dijital baskıda uygulanan sürdürülebilirliğin derinlemesine incelemesini sağlıyor. Bu, teknolojinin şimdi bir parçası olduğu ekonomik ve kültürel arka planın analizi ile başlıyor. Moda sektörü bağlantıları ve sürekli değişen pazar dinamikleri ele alınıyor. Baskı süreçlerinin teknolojik yönleri, teknolojinin çevresel etkileri ve gelecekteki gelişmelerdeki trendlerin ana hatlarıyla birlikte analiz ediliyor.
Bu, Epson, ForTex ve Robustelli’nin sürdürülebilirliğe ne kadar bağlı olduklarını ve eko-tasarım ve kimyasal sertifikasyonu gibi uygulamalar yoluyla; az miktarda çevresel etkiyi elde etmek için devamlı araştırmalar ile, nasıl bir toplum çözümün tipikleştirildiğinin vurgulaması için bir fırsattır.
2003 yılında ilk Monna Lisa’nın piyasaya sürülmesinden sonra; bugün bu başarılı endüstriyel yazıcı serisinin en son modeli Monna Lisa Evo Tre ile; tekstil sektörüne yüksek kaliteli tekstil baskı sektörü için benzersiz bir çözüm ve referans standardı sunmaya devam ediyor.