11.8 C
İstanbul
Cuma, Aralık 20, 2024

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü...

ABD başkanlık seçimi sonuçları Türkiye’deki ihracatçılara umut oldu

Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de yakından takip...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

USTER TESTER 6 Sensör FA ile İplik Numarasında Doğruluk

Yardımcı MateryallerUSTER TESTER 6 Sensör FA ile İplik Numarasında Doğruluk

- Haber Sponsoru -

USTER TESTER 6 Sensör FA ile İplik Numarasında Doğruluk
USTER TESTER 6 Sensör FA ile İplik Numarasında Doğruluk

Toplam saydamlık ve iplik numarası doğruluğu, iplik işinde ve iplik prosesi için en önemli kalite parametrelerinden biri olarak kabul ediliyor. İplik numarasındaki en ufak değişiklik bile, şeritlenme gibi nihai ürünü bozabilecek ciddi kumaş kusurlarına neden olabilir. Bu nedenle, bu parametrenin kontrolünün çok önemli olduğu açıktır. Herhangi bir kontrol hiç olmamasından iyidir ve standart manuel yöntemler de bu kategoriye giriyor. Dolayısıyla, mutlak iplik numarasının otomatik olarak ölçülmesi (ve değişikliklerin); USTER TESTER 6 Sensör FA kullanılarak çok daha hızlı, güvenilir ve kolaydır. Ancak, bu yüksek hızlı çözüm ne kadar doğru? Avrupa ve ABD’deki iki iplikhanede ayrıntılı test düzeni buna cevap veriyor.

İpliklerin pazarlanması, diğer ürün alanlarında olduğu gibi aynı üç başarı faktörünün dikkatli bir şekilde kontrol edilmesini gerektiriyor; tedarik, maliyet ve kalite. Kaliteden söz edince, iplik numarası başarılı bir anlaşma yapabilen veya bunları bozan anahtar parametredir. Bu nedenle iplikçilerin potansiyel olarak zararlı değişiklikleri güvenilir şekilde izlenmesine çok dikkat etmeleri gerekir.

Numara ölçümü için klasik manuel yöntemi iki enstrüman gerektirir; bir iplik makarası ve bir denge. Yavaş ve emek yoğun olan bu işlem, insan hatasına maruz kalıyor. Otomatik ayar için USTER TESTER 6 Sensör FA kullanan otomatik seçenek hızlıdır, 800m/dak test hızları kaydedildi. Aynı zamanda yalnızca bir operatöre ihtiyaç vardır ve insan hatası riski yoktur. Otomatik numara ölçümünün bu avantajları çok büyüktür, ancak sonuçların doğruluğu en önemli bir konudur. Bu, iki iplik tesisinde mücadele edilen zorluk oldu.

Bir Avrupalı işletmenin uzun süreli denemesi

Uster Technologies Tekstil Teknolojisti Wolfram Soell;  “Sadece, iplik numarası gibi kritik bir kalite parametresi için yapılan test sonuçlarının yakından sorgulanması beklenir” dedi. Soell, Avrupa’daki bir iplikhanede USTER TESTER 6’nın doğruluğuyla ilgili denemeleri yürüttü.

Bu müşterinin, fabrikasındaki laboratuvarında iplik numarasının hassasiyetini uzun vadeli olarak gözlemlemek için her hafta test edilen bir referans ipliği vardır. Test Ocak-Ağustos 2018 arasında yapıldı ve ilk ay boyunca testler hem 400m/dak hem de 800m/dak. hızlarında gerçekleştirildi. Ölçüm sonuçlarının test hızından bağımsız olduğu hızla görüldü, bu nedenle testler yalnızca 800m/dak. olarak devam etti. Test periyodu boyunca, %100 penye pamuk Ne 30 ring ipliğindeki sonuçlar çok az değişiklik gösterdi. Mutlak değer verileri bulunan grafikte kırmızı çizgi, tex 19.82 (Ne 29.8)’den tex 20.14 (Ne 29.3)’e kadar olan önemsiz değişimleri gösteriyor.

Manuel ve otomatik yöntemlerin karşılaştırılması

Bu sonuçların uzman analizi, iplik numarası ölçümü için Sensör FA’nın mükemmel olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, bunun güvenilir doğruluğunun ideal kanıtı, standart manuel yöntemle doğrudan bir karşılaştırmadan gelebilir. Bu, ABD’li bir müşteri yeni bir USTER TESTER 6 kurulumundan sonra bir deneme başlattığında organize edildi. Dört haftalık bir sürede her biri 5 bobinle 32 farklı iplik numarası ölçüldü. Kuzey Caroline merkezli USTER yan kuruluşu Tekstil Laboratuvarı ve Eğitim Müdürü olan Raul Thomas şunları söyledi; “13 numuneden oluşan bir ön testte, Sensör FA ortalama 0.1 numarasının standart numara belirleme yönteminden daha ağır olduğunu ölçtü. Test tekrar edildiğinde ortalama numara Ne 0.1’den daha hafifti. Dolayısıyla, iki yöntem son derece yakındı”. Thomas, bu iplikhanenin ayrıntılı koşullarını biliyor ve bu testlerdeki verilerin koni bobinlerden ve masuralardan/bobinlerden alındığını biliyor. Numara değişimi ile ilgili olarak, Sensor FA, hemen hemen her testte standart yöntemden çok daha düşük değişime sahipti.

USTER TESTER 6 Sensör FA ile doğruluk ve daha fazlası

İlgili tüm taraflar, bu testlerin yürütülmesi ve sonucundan oldukça memnun kaldılar. USTER’e gelen müşterileri geri bildirimleri, kullanım kolaylığı açısından çok olumluydu. Testlerdeki iplikçiler, testlere dönük önceden tanımlanmış iplik uzunluğu seçimi için uluslararası standartların entegrasyonunu takdir ettiler. Bu ise, hata yapmaya eğilimli insan etkisi olmadan en doğru iplik numarasını garanti ediyor; ve aynı zamanda önceden tanımlanmış iplik uzunluğunun kişiselleştirme ayarını yapma seçeneği sunuyor. Ayrıca, USTER® STATISTICS’ın dünya çapındaki ölçümleri, iplik numarası değişiklerinin otomatik olarak karşılaştırılması için geliştirilmiş ve yerleşik bilgi sağlıyor.

USTER TESTER 6 ile FA ölçümü, eşitlik, kusurluluk ve tüylülük gibi diğer ölçümlerle aynı anda gerçekleştirilir. Sonuç olarak, iplik numarası testleri daha fazla hassasiyet sağlayan çok sayıda ölçüm üzerine kuruludur. Bu kapsamlı çifte zorluğu geçen Sensor FA, iplikçilere ve müşterilerine en uygun kumaş görünümünü garanti edebiliyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler