Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı ve Yeşim Tekstil CEO’su Şenol Şankaya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 23 ili kapsayan ‘ Cazibe Merkezleri Programı ’ hakkında açıklamada bulundu. Bu programın üretim ve istihdama büyük katkı sağlayacağını dile getiren Şankaya; “Sektör, en az 50-60 bin kişiye hızlı bir şekilde istihdam açar. Sektör bunu bekliyor. Bu cazibe merkezlerinin yatırıma dönecek hızı yakalaması lazım” diye konuştu.
Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün yatırım yapmak istediğinin altını çizen Şankaya, cazibe merkezlerindeki yatırımları hayata geçirebilmek için bir koordinasyonun sağlanması gerektiğini ve hız sağlayacak bürokratik adımların atılması gerektiğini kaydetti. Şankaya şunları söyledi; “Başbakanımız çok güzel teşvikler açıkladı. (Binayı da her şeyi biz yapacağız, siz gelin üretim yapın’ dedi. İşte orada, mesela Şanlıurfa’da hazır giyim ve konfeksiyon olarak güzel bir sanayi bölgesi kurduk. 2-3 arkadaşımız kendi imkanlarıyla başladı ama aşağı yukarı 30-40 firma da bu teşviğin hayata geçmesi için beklentide.”
Cazibe Merkezleri Programı üretim ve istihdama büyük katkı sağlayacak

Doğu Anadolu’nun yatırıma ihtiyacı olduğunun altını çizen Şenol Şankaya, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün bu yatırım ihtiyacına en hızlı yanıt verecek sektör olduğunu belirtti. Nike, Zara, Hugo Boss, Esprit, Bershka ve Tchibo gibi dünya markalarına üretim yapan Yeşim Tekstil’in de bu bölgeye yatırım yapmak istediğini açıklayan Şankaya, en az bin kişiyi istihdam edecek yatırım sözleri olduğunu hatırlattı. Cazibe Merkezleri Programı’nın uygulanmasında bir yavaşlık olduğunu savunan Şankaya, programın hızlandırılması halinde yatırımların da hızla hayata geçeceğini sözlerine ekledi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya Hayat Öpücüğü
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yatırımlar için sıfır faizli kredi ve faiz oranı düşürülmüş işletme kredisi imkanı sağlanıyor. Yeni üretim tesisleri yapımı, üretim tesislerini yenilemesi ve işini geliştirmek isteyenlerin yanı sıra, çağrı ve veri merkezi kurulması da bu kapsamda destekleniyor. Fabrika binaları, fizibiliteye uygun tahsis edilerek yatırımcı tarafından yapılıyor. Fabrika yatırımlarından yararlanmak için gereken asgari yatırım tutarı 2 milyon lira, istihdam garantisi ise en az 30 kişi olarak belirlendi. Temmuz ayında bir açıklama yapan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise, program kapsamında 3 bin 380 firmadan başvuru aldıklarını; buna göre 92 milyar liralık yatırım ve 365 bin kişilik istihdam öngördüklerini açıklamıştı.