7.4 C
İstanbul
Salı, Aralık 24, 2024

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü...

ABD başkanlık seçimi sonuçları Türkiye’deki ihracatçılara umut oldu

Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de yakından takip...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Alman Makineciler ITMA ASIA’da Gövde Gösterisi Yaptı

GüncelAlman Makineciler ITMA ASIA’da Gövde Gösterisi Yaptı

- Haber Sponsoru -

ITMA ASIA CITME’nin en büyük yabancı katılımcı ülkesi olan Almanya, sunduğu yeni nesil tekstil teknolojileri ile Asya pazarındaki iddiasını ortaya koydu. Alman makineciler ikinci büyük pazarları Türkiye’de ise 2016’da bir önceki yılın altında satış rakamları bekliyor.

Küresel tekstil makineleri sektörünün önemli üreticilerinden Almanya, ITMA ASIA + CITME 2016 fuarında sektörel ağırlığını ve inovasyon gücünü ortaya koydu. VDMA çatısı altındaki Alman tekstil makineleri üreticileri hem katılımcı sayısı hem de sergi alanlarının büyüklüğü ile lider yabancı ülke statüsünü elde etti. Fuara katılan 100’den fazla Alman firması iplik, nonwoven, dokuma, örme, çözgülü örme ve terbiye alanları dahil bütün tekstil değer zinciri için geliştirdikleri çözümleri 7 bin metrekareden büyük stant alanında sundu. VDMA üyesi şirketlerin odak noktasında Endüstri 4.0, enerji tüketimini ve maliyetleri aşağıya çeken çözümler yer aldı.

Fuara dönük bir değerlendirmede bulunan VDMA Tekstil Makineleri Genel Müdürü Thomas Waldmann, hem toplam sergi alanı hem de katılımcı sayısı ile Alman makinacıların fuardaki lider yabancı katılımcı konumunu teyit ettiğini söyledi. Fuarın Asya pazarı ile buluşmak açısından önemine değinen Waldmann; “Asyalı müşterilerin değer zincirinde yaklaşan zorluklarını anlayarak, yarının ihtiyaçlarına göre teknolojiler geliştirmek, onların uzun dönemli partnerleri olarak VDMA üyeleri için önemlidir” dedi.

VDMA üyesi Alman firmaların fuardan genel anlamda çok memnun ayrıldığını açıklayan Waldmann, şunları söyledi; “Fuarın 3. gününün akşamında gerçekleşen bir etkinlikte VDMA üyesi şirketler arasında bir anket yapıldı. Fuara katılan şirketlerin %84’ü ziyaretçi sayısını iyi ve çok iyi olarak değerlendirdi. %95’i ise ziyaretçi kalitesini iyi ve çok iyi olarak açıkladı. Katılımcılarımızın %60’ı yabancı ziyaretçi sayısını iyi ve çok iyi bulurken, Çinli ziyaretçi sayısını iyi ve çok iyi bulanların oranı %69 oldu. 2017’de Çin’deki işleriyle ilgili iyi ve çok iyi beklentisine sahip olanların oranı %52 iken, tatmin edici olacağını bekleyenler %48 oldu”

Son 10-15 yıldır Asya’nın Alman ihracatının %50’sini oluşturduğunu hatırlatan Waldmann, 2015’te bu pazara 1,4 milyar Euro ihracatın gerçekleştiğini vurguladı. Waldmann, Asya’ya gerçekleştirilen bu ihracatın 730 milyon Euro’luk en büyük bölümünü Çin’in teşkil ettiğini kaydetti.

Thomas Waldmann
Thomas Waldmann

‘Türkiye ile Çok Yakın İşbirliğimiz Var’

Alman tekstil makinecileri için Türkiye’nin Çin’den sonraki en büyük pazar olduğunu belirten Thomas Waldmann,  Türkiye’nin büyük bir pazar hacmine sahip olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Almanya’ya coğrafi ve kültürel yakınlığının altını çizen Waldmann; “Birçok VDMA üyesi şirketin on yıllardır Türk şirketleri ve üniversitelerle yakın işbirliği yaptığını gururla görüyoruz. Örneğin İzmir’deki Ege Üniversitesi ile işbirliğimizin 50. yıldönümünü kutladık. Türkiye ve Almanya arasındaki yakınlık, Uzakdoğu ülkeleri ile karşılaştırıldığında çok daha az kültürel farklılık anlamına da geliyor.” dedi.

Bir ülkede yaşanan olumsuz olayların orada iş yapan şirketler arasında belirsizlik yarattığını savunan Waldmann, bunun sadece Türkiye’de değil tüm dünyada olabileceğini söyledi. Waldmann Türkiye’de 2016’da yaşanan beklenmedik olayların etkilerini şöyle değerlendirdi; “Türkiye’de 2015’te veya 2016’da başlamış olan projelerin bazıları ertelenmişse de, genel olarak tamamlandı. Fakat yeni projeler halen görüşülüyor. Geriye dönüp baktığımızda 2016’nın zayıf başladığını söyleyebilirim. Fakat ikinci çeyrekte işler artış gösterdi. Ağustos ayının sonuna kadar Almanya’nın tekstil makine ve aksesuarları ihracatı 105 milyon Euro olarak özetlenebilir. Yılın son çeyreği iyi olsa bile yılın zayıf başlangıcını telafi edemez. Yani tüm yıl için, Almanya’nın ihracatı 2015 yılının rakamlarının altında kalacaktır.”

Önümüzdeki döneme ilişkin sağlam pazar tahmininde bulunmanın gittikçe daha zor hale geldiğini belirten Thomas Waldmann, buna karşın küresel pazarda öne çıkan trendler olduğuna da dikkat çekti. Waldmann sözlerini şöyle bitirdi; “Tekstil endüstrisinin geleceği daha da fazla bir şekilde Endüstri 4.0 tarafından belirleniyor, bilgi teknolojileri ve üretim proseslerinin bağlantısı ilerlemeye devam ediyor. Yeni iş modellerinin potansiyelini tartışmaksızın, Endüstri 4.0’ın direkt avantajları tesis verimliliğini, daha ekonomik üretim prosesini, enerji verimliliğini, daha esnek üretimi ve daha fazlasını geliştiriyor”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler