Küresel inovasyon endeksinde orta gelirli ülkeler arasında 4. sırada yer alan Türkiye, genel sıralamada ise 42. ülke oldu.
Küresel İnovasyon Endeksi (The Global Innovation Index) sıralamasında geçen yıl 58. sırada yer alan Türkiye, bu yıl 16 basamak yükselerek 39,03 puanla 42. sıraya yükseldi. Her yıl gerçekleştirilen Küresel İnovasyon Endeksi raporunun bu yıl 9.su Johnson Cornell Üniversitesi, INSEAD (The Business School for the World) ve Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) işbirliği ile yayımladı. Küresel İnovasyon Endeksine göre, dünyanın en inovatif ülkesi 66,28 puanla İsviçre oldu. İsviçre’yi İsveç, İngiltere ve ABD takip etti.
Ülkelerin inovasyon faaliyetlerinin çok boyutlu bir zeminde incelendiği raporun bu yıl ki ana teması ‘Küresel İnovasyon ile Kazanma’ olarak belirlendi. Ülkelerin uzun dönemli büyümelerinin, üretim faaliyetlerinin teşvikinin ve iş yönünden gelişimlerinin amaçlandığı 2016 yılı raporunda 128 ülke incelendi. Ülkeler; kurum ve kuruluşları, insan kaynağı ve araştırmaları, altyapısı, okur-yazar gelişmişliği ve iş gelişmişliği bağlamlarında ele alınıyor.
Türkiye, Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında orta gelirli ülkeler arasında dördüncü sırada yer aldı. Bu kategorinin 1. sırasında, bu yıl en inovatif ilk 24 ülke arasına katılan Çin var. Çin’i Bulgaristan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye izledi. Türkiye bu sıralamada bir Kuzey Afrika ve Batı Asya ülkesi olarak yer alıyor. Bu bölge açısından bakıldığında da Türkiye en inovatif dördüncü ülke durumunda. Bölgesel sıralamada İsrail, Güney Kıbrıs ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ilk üç ülkeyi oluşturuyor.
Endeksi oluşturan 7 ana göstergenin alt başlıklarına göre Türkiye’nin durumu şöyle netleşiyor; insan kaynağı ve araştırma alanında yükseköğretim kayıtlarında 16. sırada, iş gelişmişliği alanında ticaret- rekabet- pazar ölçeğinde 12. sırada, bilgi ve teknoloji çıktılarında bilgisayar yazılım harcamalarında GSYH içindeki payında 9. sırada, yenilikçi çıktılar alanında maddi olmayan varlıklarda 5. sırada ve yenilikçi mal ihracatının toplam ticarete oranında 14. sırada.
Genel sıralamada 128 ülke arasında 42. sırada yer alan Türkiye, ‘siyasi ortam’ göstergesinde 88. sırada ve düzenleyici ortam göstergesinde ise 96. sırada yer buldu.