Tekstil ve moda endüstrisinde sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığı artırmak ve çözüm odaklı adımlar atmak üzere bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Sustainability Talks İstanbul, yoğun bir ilgi ve katılımla 28 Kasım’da Hilton İstanbul Bomonti Konferans Merkezi’nde tüm paydaşları bir araya getirdi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) stratejik ortaklığında ve Orbit Consulting – Kipaş Holding iş birliğinde düzenlenen etkinlik, yurt içi ve yurt dışından önde gelen tekstil makine ve kumaş üreticileri dahil olmak üzere pek çok marka tarafından desteklendi. Textilegence olarak yerinde takip ettiğimiz 4. Sustainability Talks İstanbul bu yıl daha geniş bir alanda düzenlenerek üç farklı salonda eş zamanlı gerçekleştirilen sürdürülebilirlik odaklı konuşmalara sahne oldu. Bu sayede katılımcılar pek çok konu arasından diledikleri oturumu takip ederek bilgi edinme fırsatı buldu. Yeni nesil elyaflar, yapay zeka teknolojisi ile sürdürülebilirlik çözümleri ile tekstilde döngüsellik ve rejeneratif uygulamalar konuşulan konular arasında yer aldı. Ayrıca destekçiler etkinlik alanında bulunan stantlarında diğer sektör paydaşlarıyla buluşarak sürdürülebilir çözümlerini paylaştı.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz’ün açılış konuşmasını gerçekleştirdiği organizasyonda IKEA Sürdürülebilir İşletme Müdürü Calvin Woolley, Kara Holding Başkan Yardımcısı İbrahim Kara, Karacasu Yönetim Kurulu Üyesi Burak Orhan Arifioğlu ve Fashion for Good Asya Bölgesi ve Tedarikçi İlişkileri Başkanı Priyanka Khanna konuşmacı olarak yer aldı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) İyi Niyet Elçisi Mert Fırat’ın sunucu olduğu zirvede, bu yıl ilk kez ‘SustainTech İstanbul’ oturumları gerçekleştirildi. Etkinlikte, tekstile ve modaya dokunan alanlarda inovatif, dönüştürücü sürdürülebilirlik çözümleri sunan yeni girişimler de sektördeki markalar ve yatırımcılarla buluştu.
“Sustainability Talks tüm tarafları bir araya getiren en kapsamlı faaliyet olarak sektörümüzü destekliyor”
Ahmet Öksüz, sürdürülebilirlik konusunda sadece üreticinin değil tasarımcının, global markaların hatta tüketicilerin de ortak sorumluluğu olduğunu dile getirdi. Öksüz; “Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının devamlılığını sağlamak için; çok daha kapsamlı, çözüm odaklı iş birlikteliklerine ihtiyaç duyuyoruz. Tüm kesimler olarak ‘sürdürülebilirliği sürdürülebilir kılmamız gerekiyor’ bu hepimizin ortak sorumluluğu” dedi.
Döngüsel ekonomi yolculuğunda yürütülecek birçok çalışma ve kat edilecek yol olduğuna dikkat çeken Öksüz; “Bu yolculuk üreticiler, tedarikçiler, markalar, kamu, üniversite gibi tüm paydaşların ortak hareket etmesi gereken bir yolculuk. ‘Sustainability Talks’ programımız da bu çerçevede, tüm tarafları bir araya getiren en kapsamlı faaliyet olarak sektörümüzü destekliyor. 2018 yılında ‘Sustainability Talks’ programımızın ilki, 200 kişinin katılımıyla hayata geçmişti. Geldiğimiz noktada bugün sadece Türkiye’nin değil dünyanın sürdürülebilirlik gündemini, birbirinden değerli uzmanlar ve konu başlıklarıyla değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
“Sürdürülebilirliği sürdürülebilir kılmamız gerekiyor”
Büyük bir duyarlılıkla çıkılan sürdürülebilirlik yolculuğunda tekstil sektörünü; başta ‘denetim yorgunluğu’, ‘green washing’ (yeşil aklama) ve ‘enerji krizi’ gibi gündem maddelerinin olumsuz etkilediğini kaydeden Ahmet Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak bu sorumluluk, sadece üreticinin değil tasarımcının, global markaların ve hatta tüketicilerin de ortak sorumluluğu. Her markanın kendi denetimleriyle birlikte 40’ın üzerinde sosyal uygunluk ve çevresel denetim süreçleri ve sertifikasyonu bulunuyor. Yeşil aklama, tüketicileri yanılttığı gibi haksız rekabet ortamı da biz üreticileri zorluyor. Enerji krizi ise maalesef tüm yakın coğrafyamızın ortak problemi. KPMG’nin 2022 Küresel Enerji Sektörü CEO Araştırmasına göre; CEO’ların sadece yüzde 9’u iklim değişikliğinin en kritik risk olduğunu düşünüyor. Aynı araştırmanın 2021 versiyonunda ise bu oran yüzde 35’ti. Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının devamlılığını sağlamak için çok daha kapsamlı, birbirini anlayan, çözüm odaklı iş birlikteliklerine ihtiyaç duyuyoruz. Kısacası, ‘sürdürülebilirliği sürdürülebilir kılmamız gerekiyor.”