2025 Geri Dönüştürülmüş Polyester Çağrısı tekstil sektörünü güncelliyor

Yazar:

Home Page » Green Times » 2025 Geri Dönüştürülmüş Polyester Çağrısı tekstil sektörünü güncelliyor

2025 Geri Dönüştürülmüş Polyester Çağrısı (2025 Recycled Polyester Challenge), şirketleri 2025 yılına kadar polyesterlerinin %45 ila %100’ünü geri dönüştürülmüş kaynaklardan tedarik etmeye çağırıyor. Diğer malzeme kategorilerinin yerini almak veya artan endüstri büyümesini haklı çıkarmak yerine, sisteme yeni fosil bazlı sentetik liflerin girmesini engellemeyi amaçlıyor. Nisan 2021’de Textile Exchange, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) İklim Aksiyonu için Moda Endüstrisi Tüzüğü ile iş birliği yaparak 2025 Geri Dönüştürülmüş Polyester Çağrısı’nı başlattı.

2024’te Geri Dönüştürülmüş Polyester Çağrısı’nı imzalayanların (markalar ve tedarikçiler) sayısı 121 iken 2023’te hedeflerine ulaşmış markalar ve tedarikçilerin oranı ise %28 oldu. İmzacıların %57’si 2025’e kadar bakir (virgin) fosil bazlı polyesterlerinin %100’ünü geri dönüştürülmüş polyesterle değiştirmeyi taahhüt ederken, markalar ve perakendecilerden oluşan imzacıların kapsadığı toplam giyim polyesteri pazarının yaklaşık payı ise %2,6 oranında.

Geleneksel polyester, birincil ham maddesi ham petrol olan fosil yakıt bazlı kimyasallardan üretiliyor. Geleneksel polyesterin ticari üretimi, tereftalik asit (TPA) elde etmek için kullanılan etilen ve etilen glikolün yanı sıra para-ksilen gerektiriyor. Bu kimyasallar birlikte polietilen tereftalat veya PET üretiyor.

Yukarıda listelenen şirketler (bağlı kuruluşlar dahil) 2025 Geri Dönüştürülmüş Polyester Çağrısına kaydoldu

*2023 yılına kadar geri dönüştürülmüş polyester taahhüt hedeflerine ulaşmış şirketler.

**2024 yılında bildirimde bulunmayan imzacılar   Görsel Kaynak: Textile Exchange
Yukarıda listelenen şirketler (bağlı kuruluşlar dahil) 2025 Geri Dönüştürülmüş Polyester Çağrısına kaydoldu *2023 yılına kadar geri dönüştürülmüş polyester taahhüt hedeflerine ulaşmış şirketler. **2024 yılında bildirimde bulunmayan imzacılar Görsel Kaynak: Textile Exchange

İmzacıların %57’si 2025 yılına kadar %100 geri dönüştürülmüş polyestere geçmeyi taahhüt etti

Polyester, moda ve tekstil endüstrisinde kullanılan en popüler malzeme. Bakir fosil bazlı malzemelere olan bu bağımlılık ise çevreye zarar veriyor, ancak bugün piyasada bu talebi karşılayabilecek başka bir elyaf bulunmuyor. Bu nedenle Textile Exchange, moda ve tekstil endüstrisine geri dönüştürülmüş kaynaklardan gelen polyesterin pazar payını 2019’da %14’ten 2025’te %45’e çıkarmaya yönelik mücadeleye çağrıyor.

Şeker kamışı, bakir polyestere alternatif olabilir

Tüketim sonrası geri dönüştürülmüş şişeler günümüzde geri dönüştürülmüş polyester üretmek için yaygın olarak kullanılıyor, ancak döngüyü kapatmak ve sektör içi döngüsellik yaratmak için üretimleri pek teşvik edilmiyor. Bunun yerine şirketler, geri dönüştürücüler ve tedarik zincirindeki diğer bağlantılarla ortaklık kurarak tekstilden tekstile geri dönüşüm gibi çözümlere yatırım yapmaya teşvik ediliyor. Ayrıca, şeker kamışı gibi yenilenebilir ham maddeler kullanılarak üretilen biyobazlı polyester umut vadeden bir alternatif, ancak hala geliştirilme aşamasında. Yeni malzemelerin pazara sunulmasına yardımcı olacak araştırmalara yatırım yapmak, bakir polyestere olan bağımlılığı azaltmak için büyük önem taşıyor.

Ayrıca Textile Exchange, şirketlerin geri dönüşüm polyesterini teşvik ederek tüketiciler arasında plastiğin tehlikeleri konusunda farkındalık yaratabileceği hikaye anlatımının da önemini vurguluyor. Böylece, geri dönüştürülmüş malzemelere olan talebi artırarak, markaların geri dönüştürülmüş girdilere yatırım yapmak için daha güçlü bir iş durumu oluşturabileceği belirtiliyor.

Engin Buz
Engin Buzhttps://www.textilegence.com
Engin Buz, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2000 yılından sonra çeşitli yayıncılık şirketlerinde çalışmaya başlayarak kültür-sanat ve daha sonra ekonomi haberleri hazırlamıştır. 2009 yılından itibaren tekstil endüstrisine dönük yayınlarda editör olarak görev alan Buz, 2013 itibariyle kurulan Textilegence’de haber editörü olarak yer almaya başlamıştır. Engin Buz halen başta tekstil ve dijital baskı endüstrileri olmak üzere ekonomi haberleri hazırlamaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir