17.9 C
İstanbul
Perşembe, Mart 28, 2024

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Durak Tekstil ilham verici yenilikleri Texprocess 2024’e taşıyor

Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticisi Durak...

Hazır giyim ihracatçıları: “2024 de kolay bir yıl olmayacak”

Hazır giyim ihracatçıları, 2023 yılını Türkiye genelinde...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Swissmem Küresel Pazara Oldukça Olumlu Bakıyor

GüncelSwissmem Küresel Pazara Oldukça Olumlu Bakıyor

- Haber Sponsoru -

Türkiye pazarına bu yıl sonunda %20-25 daha fazla makine teslim etmeyi hedefleyen İsviçreli tekstil makinecileri – swissmem için küresel pazar yılın ilk yarısı da oldukça tatminkar geçti.

İsviçre Tekstil Makinecileri Derneği – Swissmem’in temsil ettiği İsviçreli tekstil makineleri üreticileri; elyaftan ipliğe, dokumadan örmeye, terbiyeden baskıya ve teknik tekstillere kadar bütün segmentleri kapsayan ürün portföyleriyle, küresel pazara etkin bir şekilde ulaşıyor. Yıllardır güçlü bir şekilde sürdürülen FACTOR+ kampanyası ile İsviçreli markaların sağladığı avantajlar bütün önemli tekstil pazarlarında göz önüne seriliyor. Peki 2017 yılının ilk yarısı İsviçreli makineciler için nasıl geçti. Bu sorunun ve daha fazlasının yanıtlarını SSM Yönetim Kurulu Başkanı ve Swissmem Başkanı Ernesto Maurer verdi.

Swissmem için küresel pazar yılın ilk yarısı da oldukça tatminkar geçti.
Swissmem için küresel pazar yılın ilk yarısı da oldukça tatminkar geçti.

Yılın ilk yarısında küresel pazarda düşen siparişlerde artış kaydedildiğini açıklayan Maurer Ernesto, Çin’in yavaşlayan bir pazar olarak hala zorluk çektiğini söyledi. Maurer; “Bu, kaçınılmaz olarak aşırı kapasite oluşturan son yıllardaki yoğun yatırımların bir sonucudur” dedi. Türkiye pazarında beklentilerinin yerine geldiğini, hatta aştığını dile getiren Maurer; “İsviçreli üreticilerin çoğunun 2017’deki pazar rakamlarının bir önceki yılı aşacağından eminiz” diye konuştu.

2017 sonuna ilişkin olarak İsviçreli makinelerin Türk pazarında olumlu belirtiler aldıklarını dile getiren Maurer, sözlerini şöyle sürdürdü; “Özellikle polyester pazarı, yeni kota düzenlemelerinden sonra yükselecek. Örneğin Gaziantep’teki halı alanında pazar ihtiyaçlarını karşılamak için daha çok makineye ihtiyaç duyulacak.  İsviçreli tekstil makine imalatçılarının sipariş teslimleri açısından, bir önceki yıla göre %20-25 oranında bir artış bekliyoruz.”

Türk Tekstilciler Gücünü Küresel Pazarda Kaybetmeyecek

Ernesto Maurer bazı Türk siyasetçilerin tekstil endüstrisini bütçe yükü olarak görmesine karşın, Türk tekstilinin yakın gelecekte gücünü kaybetmeyeceğini söyledi. “Yatırımlar boşa yapılmadı” diyen Maurer, yatırımların boşuna yapılmadığını ve Türk tekstil pazarının gelişmeye devam ettiğinin altını çizdi. Maurer; “Türk lirasının değer kaybının (devalüasyon) Avrupa tekstil makinelerine yatırım yapan girişimciler için ekstra bir yük oluşturuyor. Öte yandan, onları ürünlerini satarken dünyada daha rekabetçi hale getiriyor. Zor zamanlarda bir girişim olarak, eğer geçmiş yıllardaki yatırımlarınızı basiretsiz ve kısa ömürlü kararlarla yapmadıysanız, çok mutlu olursunuz” şeklinde konuştu.

Türk tekstilcilerinin ‘hayatta kalma içgüdüsü’nün trend ve talepleri etkilediğini savunun Maurer, siyasi konuların kısa süre için sıkıntıya yol açabildiğini belirtti. Maurer, Türk tekstilcilerin çok hızlı bir şekilde tekrar ayağa kalkarak, gelecek için cesaret gösterebildiklerini dile getirerek; “Birçok Avrupalı rakibin felç olabileceği zamanlarda onlar tekstil makineleri için sipariş veriyorlar. Birçok fabrika sahibi ve daimi müşteri, çalışanlar için sorumlulukları üstleniyor ve onların zor zamanlara düşmelerine izin vermiyor” dedi.

Maurer, Türk tekstil sektörünün lehine olan bir başka noktanın ise, hükümetin yeni yatırımlar için verdiği finansal destek olduğunu söyledi. Girişimcilerin, ekonomik ortamdaki belirsizliklere rağmen yatırım yapmaya devam ettiğinin altını çizen Maurer; “Bazı makine tedarikçileri, siyasi iktidarın görüşleri ile onun tekstil pazarına verdiği desteği karıştırarak hata yapıyor. Siyasi durumdaki son gelişmelerle hemfikir olmayan pek çok müşteri var, ancak yine de sözü edilen ‘hayatta kalma içgüdüsü’dür” ifadesini kullandı.

Swissmem Üyelerine Tam Destek Veriyor

Swissmem’in sempozyumlar ve diğer pazarlardan bilgi ve veri toplayarak üye şirketlerine destek verdiğini açıklayan Ernesto Maurer, bu yaz başında Mısır’ın başkenti Kahire’de bir sempozyum düzenlediklerini hatırlattı.  Maurer; “Makine üreticilerimizin yer aldığı bu sempozyumla, Mısır tekstil pazarının yeniden ortaya çıkmasına destek verdiğimizi gösterdik. Bu iki günlük sempozyuma, 400’den fazla tekstil şirketi, devlet kurumu ve finans kurumu katıldı” dedi.

Ernesto Maurer, birçok İsviçreli makinecinin, güvenlik konusunun iyileşmesi durumunda, 2018 yılında İstanbul’da gerçekleştirilecek ITM fuarını büyük bir heyecanla beklediğini sözlerine ekledi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler