17.1 C
İstanbul
Perşembe, Mart 28, 2024

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Durak Tekstil ilham verici yenilikleri Texprocess 2024’e taşıyor

Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticisi Durak...

Hazır giyim ihracatçıları: “2024 de kolay bir yıl olmayacak”

Hazır giyim ihracatçıları, 2023 yılını Türkiye genelinde...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Baskı Endüstrisinin İtici Gücü FESPA

FuarlarBaskı Endüstrisinin İtici Gücü FESPA

- Haber Sponsoru -

1962 yılından bu yana baskı endüstrisinin gelişimi için çalışmalar yürüten FESPA, günümüzde 37 bağlı derneğinden 16 bin üyesi ile faaliyetlerini geliştirerek sürdürüyor.

Baskı sektörünü bir çatı altında toplayan FESPA, kurulduğu 1962 yılından bu yana sektörün gelişimi için öncü çalışmalar yürüttü. Günümüzde üyesi olan 37 dernek ve toplamda 16 bin bireysel üyesi ile küresel bir güce ulaşan FESPA, serigrafi, dijital baskı, geniş format baskı ve tekstil baskı alanlarında önemli pazar çalışmaları gerçekleştiriyor. Türkiye’deki ortağı ARED ile Türk baskı sektörüne ulaşan FESPA, düzenlemeye başladığı FESPA Eurasia fuarları ile kısa sürede bu pazara olan ilgisini gözler önüne serdi. 4. edisyonu 8-11 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan FESPA Eurasia’da, FESPA’nın misyonu ve hedefleri bir kez daha teyit edilecek.

Dijital baskı, açıkhava reklamcılığı ve tekstil baskı alanlarında ciddi gelişmeler yaşandığını belirten FESPA Grup Fuarlar Müdürü Michael Ryan, sektörün geleceği hakkında önemli öngörülerde bulundu. Dijital baskı ve açık hava reklamcılığı endüstrilerindeki zenginleşmeye değinen Ryan, gelişen UV baskı ve tekstil baskının sektörde yeni pazar fırsatları oluşturduğunu belirtti. Bu alanda moda ve iç dekorasyon segmentlerinin dijital baskı avantajlarından faydalandığını açıklayan Ryan, gittikçe etkili hale gelen kişiye özel üretim talepleri için dijital baskının en ideal çözüm olduğunu savundu.

Baskı hacimlerinin azaldığı söyleyen Ryan, küresel pazarda değişen üretim anlayışıyla birlikte müşteri taleplerinin de farklılaştığına dikkat çekti. Özellikle oluklu mukavva ve ekran tabela (display) gibi alanlarda POS (Point of Sale-Satış Noktası) ve mağaza içi dijital uygulamalarında büyüme gördüklerini belirten Ryan, sözlerine şöyle devam etti; “Bu ekranların kurulumu hem kısa bir sürede gerçekleşiyor hem de yüzeyde herhangi bir iz veya kalıntı bırakmıyor. Sektör genişliyor ve farklılaşıyor bu bağlamda dijital ekranların tabelaların yerini alacağını düşünüyorum.”

Pazarda Kalite, Hızın ve Adetlerin Önüne Geçti

Kitlesel tek tip üretimden kişi odaklı üretime dönük değişimle birlikte, pazarda yeni değerlerin öne çıktığını belirten Michael Ryan, kalitenin temel kavram olarak benimsendiğini aktardı. Dijital baskı üreticilerinin hızla değişen, aynı hızla tüketilen ve yenilenen trendlere ayak uydurmayı başardığını kaydeden Ryan, sektörde kalite ve çeşitliliğin geçen dönemde artış kaydettiğini vurguladı. Ryan; “Baskı hızı her zaman aranan bir element fakat sektörde sizi rakiplerinizden sıyıracak şey ne kadar hızlı ürettiğiniz değil ‘ne’ ürettiğinizdir” dedi.

FESPA’nın baskı ve iç tasarım pazarını harmanlayan ‘Printeriors’ projesine değinen Ryan, bu kapsamda eğitim ve tanıtım çalışmaları yaptıklarını ve tüm baskıcıların değişen pazar trendlerine karşı hazırlanmasına yardımcı olduklarını belirtti. Bir dernek olarak ‘kar amacı gütmeyen’ projelerle endüstriye ve üyelerine destek olan FESPA’nın küresel baskı sektöründe yayılmaya devam edeceğini açıklayan Ryan şunları dile getirdi;

“FESPA olarak bizim üyelerimiz yerel dernekler, dolayısıyla bu derneklerin baskı sektöründeki üyeleridir. Kurumumuzun fon desteği sağladığı projeler doğrudan sektörü kalkındıyor. Örneğin Brezilya’da ülke çapında eğitim ve pazarla bütünleşme hedefli  6 forum açtık. Elbette ayakta durmamız ve sektöre fayda sağlamamız için belli bir ticarileşmeye ihtiyacımız var, ama FESPA olarak, odak noktamız tüm dünyadan baskıcıları ve girişimlerini destekleyerek endüstriyi büyütmek. Bu doğrultuda amacımız her ülkeden işbirlikçilerle daha fazla genişlemek.”

Türk Pazarında Heyecan Verici Gelişmeler Kapıda

ARED ile 2001’de başlayan ortaklıklarıyla Türk pazarındaki 15. yılını kutlayan FESPA, geçen bu süre zarfında Türk baskı sektörünün ilerleyişindeki katkısıyla öne çıktı. FESPA Eurasia ile, Avrupa ve Asya pazarı arasında İstanbul’da bir köprü kurduklarını söyleyen Michael Ryan, sektörün gelişimine dair umutlarını dile getirdi.

FESPA ve Türk pazarını en fazla etkileyecek inovasyonlara da değinen Ryan, özellikle tekstil baskısındaki gelişmelere dikkat çekti. Michael Ryan sözlerini şöyle sürdürdü; “Türk tekstil firmaları küresel pazarda etkisini arttırıyor. Doların yükselmesiyle birlikte Asya’ya ve dolayısıyla Türkiye’ye olan ihracat ilgisi yoğunlaştı. Şu an farklı bölgelerden birçok üretici; tekstil, deri ve halı tedariği için Türkiye’ye odaklanmış durumda. Hızın ve kalitenin çok önemli bir faktör olduğu günümüzde Türkiye’yi tekstilde de öne çıkaracak yenilik dijital tekstil baskıdır.”

Hızla değişen moda ve trendler nedeniyle üreticilerin daha fazla çeşitlilikte ama minimal adetlerde üretimi benimsediğini ifade eden Ryan, tekstilcilerin bu yöndeki taleplere dijital baskı ile cevap verebileceğini vurguladı. Ryan gittikçe büyük bir pazar haline gelen bu sektördeki en son gelişmeleri takip etmek isteyen firmaların Aralık’ta İstanbul’da FESPA Eurasia Fuarı’nda olmaları gerektiğini vurguladı.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler